Translate

петък, 5 декември 2014 г.

Защо приготвяме шаран на Никулден


Люспите на рибата трябва да се отстранят внимателно, така че да не паднат на земята 


На 6 Декември християнският свят чества един от най-големите празници- Св. Николай Чудотворец, архиепископ Мирликийски. Свети Николай Чудотворец е живял по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на град Мир - през 3 век. Той е роден през трети век в Патара, село, намиращо се в Турция в днешно време. Богатите му родители, които са го отгледали, за да бъде един благочестив християнин, загинали по време на епидемия, докато Николай все още бил млад.
Подчинявайки думите на Исус "продавайте това, което притежавате и давайте парите на бедните," използва цялото си наследство, за да помогне на нуждаещите се, болните и страдащите. В житието му са разказани истории за спасени кораби и моряци. Хората вярват, че той ходи по вода, спира ветрове, има власт над бури и течения в океаните. Затова има предание, че на 6 декември лодки и кораби не излизат в открито море, съобщават от голяма компания за поръчки на храна.
На Никулден се консумира риба и най-вече шаран, защото според легендите тази риба се смята за слуга на светеца. Веднъж когато излязъл с лодката си в открито море, се извила буря и пробила лодката, а с шарана запушил пукнатина и така се спасил от гибел. Така на всеки 6 Декември, пренасяме в жертва шаран, за здраве и благоденствие на семейството си. Когато приготвяме рибата: Люспите трябва да се отстранят внимателно, така че да не паднат на земята, защото според преданията, ако люспа бъде стъпкана, ще донесе болести и страдания. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се закопават в земята или се пускат в реката или море. По този начин ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. По традиция рибата се приготвя пълнена или обвита в тесто, а останалите ястия на трапезата са постни- чушки пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.
В повечето православни страни, се провеждат фестивали и празненства по случай празника на Свети Николай. На децата се подаряват подаръци, а възрастните се събират на голяма трапеза, съобщават от foodpanda. В Чехия, Полша, Словакия, Германия, Франция, Испания и Португалия децата намират бонбони под възглавницата, в обувките или зад прозореца. В зависимост колко са слушали, получават по- големи дарове. В България, Сърбия и Румъния, този празник не е обвързан с размяна на подаръци, а по- скоро в съхранение и обединяване на семейните ценности.
На този ден, имен ден празнуват Никола, Николай, Кольо, Николина, Нено, Ненка, Нина,Никол, които трябва да приготвят богата трапеза и да съберат семейството си и близките около нея.
 



Няма коментари:

Публикуване на коментар