Translate

сряда, 3 декември 2014 г.

В столицата се проведе национален симпозиум - „5 години след RE-LY: Увереност днес и сигурност за бъдещето”


като част от Трета научна конференция” Съвременни акценти в сърдечната и съдова патология”. На форума присъстваха кардиолози,невролози и медицински специалисти от цялата страна. 
Модераторът на събитието проф. Стефан Денчев, Началник Клиника по кардиология към Медицински институт на МВР болница, обстойно се спря на антикоагулантната терапия и удобствата, които тя предоставя при задоволяване нуждите на болните.
Предсърдното мъждене (ПМ) е най-често срещаното постоянно нарушение на сърдечния ритъм в световен мащаб, което увеличава петкратно риска от инсулт. Статистиката сочи, че инсултите, вследствие на ПМ обикновено са особено тежки и инвалидизиращи, а половината от хората, които са ги преживели умират в рамките на 12 месеца. Ето защо антитромботичните средства са от изключителна важност при превенцията на инсулт, вследствие ПМ, което е и основната цел при лечението на пациентите с това сърдечно нарушение“, заяви той.
„Dabigatran е единственият нов орален антикоагулан с дългосрочни данни от проследяване – повече от 6 години. Терапията напълно осигурява предимствата на съвременната антикоагулация – ефикасност, безопасност и удобство за болните, бе категоричен проф. Денчев.
Проф. Мария Цекова, Началник на Втора клиника по кардиология при УМБАЛ “Д-рГ. Странски“ – Плевен, акцентира върху предимствата и сигурната защита, която dabigatran etexilate предоставя на пациентите с неклапно ПМ. “Единствено dabigatran 150 mg два пъти дневно осигурява превъзхождаща превенция от исхемичен инсулт и по-малко интракраниални хеморагии в сравнение с warfarin. Двете дози dabigatran имат различни и взаимно допълващи се предимства пред warfarin, които се задържат при дългосрочно проследяване”, подчерта проф. Цекова.
По време на форума стана ясно, че с цел повишаване на осведомеността за това кои характеристики на пациента оказват влияние върху избора на антитромботично лечение, като например, съпътстващите заболявания или медикаменти, които пациентът приема паралелно, е създадена регистрационната програма GLORIA™-AF, която ще включва 56,000 ново диагностицирани пациенти с ПМ в риск от инсулт, от близо 50 страни по света. Регистрационната програма ще предостави допълнителни данни за резултатите от пациентите, участвали в проучването, които ще спомогнат за оценяването на начина, по който антитромботичните терапии се прилагат в реални условия за превенцията на инсулт при пациенти с ПМ.
Нови клинични изпитвания в области от голяма медицинска необходимост представи доц. д-р Арман Постаджиян, Началник на Кардиологично отделение, УМБАЛ СВ. Анна). Той постави важен акцент върху резултатите от основното клинично изследване RE-LY и следващите резултати от изследванията в програмата RE-VOLUTION, които ще допринесат за по-доброто изучаване ефекта и приложение на Dabigatran при различни клинични състояния и пациентски ситуации.
.„Резултатите от последното проучване на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA Medicare) за употребата на dabigatran в реалната медицинска практика, предоставят обнадеждаващи данни за защита, ефикасност и безопасност на медикамента, което ме кара да гледам на бъдещето с оптимизъм“, каза в заключение той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар