Translate

понеделник, 1 декември 2014 г.

Ко-инфекциите са новото предизвикателство при лечението на пациенти с ХИВ

По време на научна среща лекари и специалисти обсъдиха мултидисциплинарния подход в лечението на пациенти с HIV инфекция и срещаните трудности с ко-инфекциите и други съпътстващи заболявания, възникващи по време на заболяването.
Стана ясно, че с помощта на съвременните методи на лечение инфекцията с вируса на ХИВ/СПИН се е превърнала в хронично заболяване.
Основните проблеми при терапията на тези пациенти вече са свързани с лечението на ко-инфекциите, които се проявяват заради срива в имунната им система.
Според специалисти една от най-честите ко-инфекции при пациенти с ХИВ/СПИН и една от най-честите причини за смърт е туберкулозата. Общият брой на заболелите с туберкулоза през изминалата 2013 година е 9 милиона души в света. От тях 1,5 милиона са починали.
Друга често срещана ко-инфекция при пациенти с ХИВ е заразяването с вируса на Хепатит С (HCV), който е 10 пъти по-заразен от вируса на ХИВ/СПИН при перкунтанен кръвен контакт.
По думите на проф. Татяна Червенякова, директор на Инфекциозна болница в София, България е намерила място почти цялата гама на ретровирусната терапия. Тя заяви, че новост в световната медицина по отношение на лечението на ХИВ/СПИН са директно действащите противовирусни средства, които са за лечение на ко-инфекции, предимно като тази, причинена от туберкулозата.
Това е огромен научен успех, който безспорно ще влезе и в практиката в България, подчерта тя.
Успокоителен факт е, че е налице тенденция към бавен спад на заболеваемостта. Очаква се от 2015 г. реално тя да започне да намалява.




Няма коментари:

Публикуване на коментар