В неделя от 12:30 часа
„ловците на храна” по bTV Chef Андре Токев и Събин Ранков ще се стартират
четвъртото издание на предаването за кулинарен туризъм от Троян. Забавния
помощник на кулинарния гуро ще представи не само най-популярните ястия и
напитки на родното си място, но и ще
разкрие историите на традиционните рецепти.
Първата стъпка от
кулинарното пътешествие на „Ловци на храна“ ще бъде една от най-старите street
food точки – крайпътната скара близо до града на сливовата ракия. След
удоволствието от вкусните кюфтета, те ще посетят Орешака, за да се докоснат до
занаята на троянската шарка, грънчарството и дърводелството. Chef Токев ще се
зареди с енергията на третия по големина манастир в България, в който Васил
Левски е организирал таен монашески революционен комитет. Той ще научи от
Йеромонах Стефан, че обителта се е прочула по цял свят с автентичната си ракия,
която е била и основно средство за препитание на монасите.
Събин ще демонстрира на
енциклопедиста на MasterChef как работи естествената пералня за китеници, ще
посети Ели и майстора на „домашарката“ - Васил, за да провери автентичността на
грамотата му и да научи как тя отваря „железни врати“. През това време
домакинята Антоанета ще научи Андре как се приготвя хляб от картофи и царевично
брашно, традиционния пирян, селска лимонада и „сватбарско жито“. От своя страна
Chef Токев ще демонстрира своята интерпретация на пърленка с праскови и
сланина.
Какви са детските спомени
на Събин, свързани с храната в Троян, ще се научи ли Chef Токев да „точи грънци“
и има ли основание градът да спори с Габрово за най-дългата улица, която минава
по протежението на река Осъм? Каква е историята на четирите „сухи сватби“,
обичат ли троянци сладки основни ястия и кои са най-интересните думи в речника
на месния говор, зрителите на bTV ще разберат в неделя в „Ловци
на храна”.
Няма коментари:
Публикуване на коментар