Translate

вторник, 24 септември 2019 г.

България се включва в инициативата Европейска нощ на учените за 13-та поредна годинаБългария се включва в инициативата Европейска нощ на учените за 13-та поредна година


благодарение на два проекта, които са финансирани от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри”. Инициативата се провежда едновременно в цяла Европа в последния петък на месец септември. У нас университетите и научните институти ще отворят врати с организирани събития на 27 септември от 18:00 до 22:00 часа.
Единият от проектите, с които страната ни ще участва - REFRESH, включва над 150 събития, свързващи науката с културата. Активности ще се проведат на повече от 50 места в - Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник. Събития ще има и на борда на научноизследователския кораб „Академик”, в единствената в България изследователската миниподводница РС-8В и в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград, която тръгва от гара Септември, точно в 20:45 часа.
В София REFRESH ще представи паралелни събития на общо 20 места, а централната локация отново ще бъде Античен комплекс „Сердика” под стъкления купол на Ларгото между Министерския съвет и Президентството, където от 18:00 часа ще се състои официалното откриване и награждаване на победителите в конкурсите за деца и младежи. Подлезът под Ларгото ще се превърне в мини панаир на науката с щандове с демонстрации и експерименти. Посетителите ще научат какво е да си молекулярен биолог, ще успеят да разберат неподозирани факти за слънчевите затъмнения и да открият какви ще са първите изследвания в бъдеща марсианска лаборатория, както и да видят дигитална програма в партньорство с НР.
В Европейския кът ще има информация за проекти за наука, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите „Мария Склодовска-Кюри”.
Програмата в останалите градове също е изключително богата. В Пловдив заедно с Фондация Пловдив 2019 и Община Пловдив, организаторите ще разположат щандове с много изненади на пл. „Стефан Стамболов“, които ще допълнят събитията в Регионалния природонаучен музей, Медицински университет Пловдив, ИЗК Марица и Кино Lucky. За първи път в проект REFRESH се включва и Велико Търново - в Хакерспейс ще се разположат учени от образователната платформа „Тинузавър”, които ще демонстрират електроника, роботика и 3D принтиране, както и специалисти от образователната инициатива „Университет за деца” и химиците от Корпуса за бързо гърмене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар