Translate

петък, 13 октомври 2023 г.

Предлагането на пазара на труда остава непроменено през м. септември

 

Обявите в сектор „Търговия и продажби“ вече представляват 1/4 от предложенията за работа в страната

 

 

След като през м. август наблюдавахме активизиране на предлагането на работа, през м. септември то се запазва почти на същото ниво.

Броят на обявите за работа в краят на м. септември е нараснало с 1% или около 500 предложения повече. Имайки предвид динамиката на пазар на труда в България, това е сравнително малко изменение и можем да считаме, че предлагането остава непроменено.

Според ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger, на годишна база продължава да се наблюдават по-малко предложения. Обявите са с 3600 по-малко /-7%/ спрямо м. септември 2022г., като това се дължи основно на по-малкия им брой в сектор „ИТ“.

С най-голям ръст на предложенията са секторите „Търговия и продажби“ /650 предложения повече, 6% ръст/, „Производство“ /210 предложения повече, 3% ръст/, „Счетоводство, одит, финанси“ /130 предложения повече, 7% ръст/ и „Административни и обслужващи дейности“ /110 предложения повече, 2% ръст/.

Броят на обявите остава непроменен в секторите „Строителство“, „Здравеопазване и фармация“, „Маркетинг и реклама“ и „ИТ“.

Спад наблюдаваме в секторите „Логистика и транспорт“ /80 предложения по-малко, 2% спад/ и „Хотелиерство и ресторантьорство“ /150 предложения по-малко, 2% спад/.

Дялово разпределение

Според анализът на HR компанията и кариерен сайт JobTiger, секторът „Търговия и продажби“ вече заема 1/4 от предложенията за работа в страната. Той запазва първото място с дял от 25%, следван от секторите „Производство“ /17%/ и „Хотелиерство и ресторантьорство“ /15%/.

Дяловото разпределение при останалите сектори също е непроменено спрямо предходния месец: „Логистика и транспорт“ /11%/, „Административни и обслужващи дейности“ /10%/, „ИТ“ /8%/ „Строителство“ /6%/, „Здравеопазване и фармация“ /4,8%/, „Счетоводство, одит, финанси“ /4,6%/, „Маркетинг и реклама“ /3%/ и „Изкуство“ /1%/.

Работа от вкъщи

Броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа също остава непроменен спрямо м. август. Макар че тук се наблюдава спад от 2%, този тип предложения са едва  50 по-малко спрямо предходния месец, като общият им брой е 3550. Като дял те формират 9% от всички обяви.

Разпределението на този тип предложения по сектори също остава непроменено: 56% в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ /17%/, секторите на аутсорсинг /BPO/ индустрията /16%/ и „Търговия и продажби“ /6%/.

Предлагане по градове

Общият брой на обявите във водещите областни градове е нараснал с 3%. Не във всеки от тях, обаче, се наблюдава ръст. Динамиката е, както следва: София /6%/,

Пловдив /7%/, Варна /-9%/, Бургас /-4%/, Русе /-1%/ и Стара Загора /3%/.

Като дялово разпределение в гр. София обявите са 44%, а в останалите градове са: Пловдив /11%/, Варна /8%/, Бургас /4%/, Русе /3%/ и Стара Загора /3%/.

Няма коментари:

Публикуване на коментар