Translate

четвъртък, 12 октомври 2023 г.

В световния месец за борба с рака на гърда, Астразенека призовава дамите: Прегледайте се навреме! Грижете се за себе си!

 

 

Още през 1985г. светът приема октомври за Световен месец за борба с рака на гърда.
Оттогава всяка година през този месец се организират събития, чиято цел е
да повиши информираността за това заболяване, както и да се акцентира върху огромното значение на профилактичните прегледи и ранната диагностика.

В световен мащаб, статистиката показва, че през 2020г. са диагностицирани с рак на гърда 2.3 милиона жени, като по този начин, ракът на гърда заема първо място по честота сред онкологичните заболявания. В България всяка година се диагностицират над 4000 нови случая, като обезпокоителното е, че 5-годишната обща преживяемост у нас е по-ниска спрямо тази в Европа.

Само преди две години, през 2021г., Световната здравна организация обяви рака на гърда за най-разпространеното онкологично заболяване сред населението на планетата. За съжаление, в повечето случаи ракът на гърда се диагностицира в късен стадий, когато шансовете за ефективно лечение са по-малки. Това е и основната причина все по-често специалистите да обръщат внимание на важността на ранната диагностика за изхода от заболяването.

Профилактичните прегледи и самоизследването стоят в основата на ранната диагностика на рака на гърда. Самоизследването на гърдите е най-лесният и бърз начин за установяване на промени, каквито могат да бъдат: поява на бучка, промени в размера и формата на гърдите, болка и кожа като „портокалова кора“. В някои случаи изброените симптоми могат да не се дължат на злокачествено заболяване, но следва своевременно да бъдат обсъдени с лекар.

Профилактичните прегледи пък са тези, които могат да открият заболяванията в ранен стадий, когато лечението може да бъде максимално ефективно. Затова специалистите съветват да не се пропускат ежегодните профилактични прегледи, дамите да използват възможността да се прегледат навреме и да се погрижат за собственото си здраве. Именно затова и в Световния месец за борба с рака на гърдата фармацевтичната компания AstraZeneca призовава дамите в България да не пропускат годишните си профилактични прегледи и да се изследват навреме.

Бъдете информирани!

Повече информация за рака на гърда може да намерите на интернет портала AZcare.bg и на Facebook страницата „Животът те обича“.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар