Translate

събота, 10 февруари 2024 г.

„ДИАДА“ на Яна Титова с премиера в А1 Видеотека

Филмът е достъпен за всички абонати на A1 Xplore TV

 

 

Само два месеца след премиерата на „ДИАДА“ една от най-обсъжданите и вълнуващи продукции в българското съвременно кино се присъединява към богатата селекция от заглавия на А1 Видеотека в Xplore TV. От 9 февруари, вторият пълнометражен филм на Яна Титова, който оглави боксофиса и завладя сърцата на десетки хиляди в киносалоните, става достъпен за всички абонати на интерактивната телевизия на А1. Така зрителите могат да го наемат за 48 часа на цена от 14,99 лв. и да се насладят на качествено кино от комфорта на своя дом.

Филмът се фокусира върху историята на Дида, 16-годишно момиче, което живее в малък град и има голяма мечта – да замине при майка си в Америка, където да учи рисуване. Животът ѝ се преобръща, когато разбира, че разполага с броени часове, за да се доближи до целта си. Дори и най-добрата ѝ приятелка не може да помогне, а проблемите в училище правят задачата още по-сложна.

Сценарият е на самата Яна Титова, която спечели наградата „Златна роза“ за режисура, заради „умението си да създава динамични и многопластови сцени и да поддържа темпото на филма“.  „ДИАДА“ спечели още 3 отличия от „Златна роза“ – на критиката, за най-добър филм и специалната награда на град Варна за най-добра актриса на Маргарита Стойкова.  Продукцията се радва и на международно признание – взе голямата награда Grand Prix в категорията Just Film на един от 15-те най-реномирани кинофоруми в света – PÖFF Tallinn Black Nights Film Festival, както и голямата награда в категория U18 Youth Film Competition от Cottbus Film Festival. Изключителен международен успех е и отличието на Маргарита Стойкова, която е избрана за една от 10-те „Европейски изгряващи звезди“ в рамките на Берлинале. Още с дебютната си роля в пълнометражен филм тя ще е най-младият талант за това издание от програмата European Film Promotion, от която до момента са били представени няколкостотин обещаващи имена от 37 държави – Даниел Крейг, Алисия Викандер, Рейчъл Вайс, Кери Мълиган и др.

В основния актьорски състав на „ДИАДА“ влизат също редица любимци на зрителите и вече утвърдени актьори като Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев, Васил Бинев, Жаклин Дочева и други. За ролята на най-добрата приятелка на Дида, Ива, е избрана Петра Църноречка, ученичка в Националното музикално училище в София.

Филмът е заснет в Ямбол през лятото на 2022 година. Операторската работа е дело на Мартин Балкански, с когото Яна Титова работи и по първия си пълнометражен филм „Доза Щастие“. 

„ДИАДА“ е продукция на PORTOKAL, в копродукция с NO BLINK PICTURES, SONUS и RIGHT SOLUTIONS и с подкрепата на Национален филмов център, Творческа Европа и Национален фонд „Култура“. Продуценти са Ваня Райнова, Александър Алексиев и Ники Стоичков. Разпространява NO BLINK FILM.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар