Translate

събота, 12 ноември 2011 г.

Бърза помощ за бързата ни помощ


Жена на средна възраст получава инфаркт и е приета в болница. 
Докато е на операционната маса, има странно преживяване. Явява и се Бог и тя го пита: Това ли е всичко? Ще умра ли?
Не – отговорил и той, – остават ти още 43 години, 2 месеца и 8 дни.
След като се възстановила, жената решила да остане в болницата, за да си направи лифтинг на лицето, липосукция и други козметични процедури. Дори извикала фризьор в болницата, за да и боядиса косата и да и направи прическа.
Излязла от болницата след последната операция и докато пресичала улицата, била прегазена от линейка. Когато се явила пред Бог, се разгневила: Нали каза, че имам още 43 години?
Извинявай! – отговорил Бог. – Не те познах.
В живота има и по-лоши неща от смъртта. Случвало ли ви се е да прекарате цяла вечер в Бърза помощ? Усещането е ужасно, защото Бог не само кара линейката, шие сцепените глави и кърпи рани, но и се надява, приел образа на човек в бяла престилка, да изкара месец с две риби и един хляб "Добруджа". Истината е, че родната Бърза помощ е не само бавна и не помага, но и е изоставена на Божия произвол. Затова и често стават грешки като тази във вица, защото от толкова реформи здравната ни система до такава степен се е деформирала и не прилича на нищо, че аха - да я убием своевременно.
След като държавата веднъж отдели спешните центрове от болниците - спомняте си мизерията, днес пак ги събира. Прави са лекарите да протестират, защото едни пари, при това малко, отново ще потънат в бездънната каца на т.нар. търговски дружества, а пациентите ще бъдат обслужвани в същите олющени и вмирисани кабинети, в които едно време е лежала баба им. А същите тези пациенти ще стават все по-болни и ще имат все повече нужда от помощ заради скапания си живот в скапаната ни държава, а лекарите ще стават все по-намръщени и все по-смачкани като добри актьори в една ужасно, ама ужасно лошо режисирана пиеса.
И докато у нас операторите на телефон 112 питат на колко години е пациентът, за да преценят дали има смисъл да разкарват колата, оказва се, че във Великобритания лекарите се отзовават дори на нестандартни повиквания като счупен френски маникюр или нужда от дезинфекция при настъпване на фекалии. Защото водещият принцип на системата е: някой има нужда от помощ, трябва да му се помогне. А у нас всеки ден настъпваме фекалии, но и през ум не ни минава, че може да се осмелим да си поискаме подобна услуга.
  
Доктор Хаус
В-к "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар