Translate

събота, 12 ноември 2011 г.

Ей сега ги стигнахме испанците...


В Испания парите, които болниците са дали за лекарства, нарастват от 3,7 млрд. евро през 2006 г. на почти 5,8 млрд. за 2010-а. Това се дължи на застаряването на населението, увеличаването на хроничните патологии и високата цена на иновативни лекарства. Правителството не е информирало за тези харчове, възмущава се испанският "Eл Паис".
А у нас? Кратки справки от годините управление на ГЕРБ сочат: от приходи и трансфери общо в бюджета на здравната каса за 2009 г. парите са били малко над 2,07 млрд. лв. Същата година разходите за здравеопазване са били 3,07 млрд. лв. и бележат ръст с 18,1 на сто спрямо бюджет 2008 г. Бюджетът бе приет по времето на Тройната коалиция.
испанска болница
През бюджетната 2010 година за болнична помощ са изразходвани 1, 1365 млрд. лв. Средствата за болнична помощ за 2011 г., заложени в Закона за бюджета на НЗОК, са 958,02 млн. лв. Намалението е очевидно.
През октомври 2011 г. Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса взе решение за освобождаване на оперативния резерв на касата, заложен в Закона за бюджета на НЗОК. Част от средствата ще бъдат разпределени за здравноосигурителни плащания за болнична помощ.
За първа година НЗОК определя прогнозните бюджети на лечебните заведения според нови правила, които са отворени, гъвкави и динамични (каквото и да значи това!), похвалиха се от касата. Но в действителност нещата съвсем не клонят към хвалби - става дума не за касата само, а за грижата на държавата към проблемите на здравеопазването, към което българинът е най-чувствителен и го слага често преди обедняването.
Когато дойде на власт, ГЕРБ уверяваше, че ще предложи пакет от мерки за потягане на финансовта дисциплина в сферата на здравеопазвзването, ще преструктурира болничната помощ и ще премахне монопола на НЗОК. Посоката, по която обаче да се променя системата, не бе видяна от нито един от тримата министри в ресора.
Мнозинството в НС прие нереално нисък бюджет на НЗОК за 2010 г. и закъсненията на плащанията станаха практика. В края на годината със Закона за бюджета през 2011 г. управляващите безпрецедентно коригираха бюджета за 2010. Болниците минаха на делегирани бюджети, без да се отчита, че не всички болници работят по целия набор от клинични пътеки. Затова пациентите тичаха от болница на болница, а междувременно през август парите на лечебниците бяха орязани с близо 40 процента до едва 70 млн. лв. месечно. През октомври м.г. 160 общински и частни болници заведоха съдебни искове срещу касата за неизплатени средства. И дълговете на големи и малки болници продължиха да растат, тъй като се плащат заплати, ток, парно, вода, консумативи, лекарства...
българска болница
Пациентите масово не намират необходимите им и полагащи им се от държавата лекарства, защото аптеките нямат пари да ги купят, а и чакат с месеци касата да им изплати средствата, ако са ги купили. Проблеми има и със снабдяването с лекарства, след като търговете за доставката на скъпите медикаменти от МЗ бяха прехвърлени към болниците.
В резултат на наложените финансови ограничения и неадекватно финансиране на системата се стигна до невъзможност да се оказва медицинска помощ в лечебните заведения. За първи път в най-новата история на страната се въведоха листи на чакащи. Създадоха се предпоставки за корупционни практики, нерегламентирани плащания и натиск над пациенти на различни равнища в системата, категорични са експерти на опозицията от страна на левицата.
По бюджет 2012 г. разходите за здравеопазване бележат минимално увеличение спрямо 2011 г. Нашето правителство знае за недостигащите средства, но си трае.
През двете години и половина управление на ГЕРБ към използваното по бюджета на касата не е додаван нито лев.
Ей сега ги стигнахме испанците...

Ева Костова
В-к "Дума"

Няма коментари:

Публикуване на коментар