Translate

сряда, 9 ноември 2011 г.

България е остров в Европейски съюз, на който реално нищо не е направено в борбата с рака на маточната шийка

 Медицинските експерти и представители на пациентски организации настояват НЗОК да реимбурсира ваксината срещу човешкия папиломен вирус (НРV), причиняващ рак на шийката на матката от НЗОК

Основният мотив за искането им за реимбурсация е, че смъртността у нас от това заболяване е една от най-високите в ЕС.
В страната се раждат около 70 000 деца годишно. От близо 35 000 момичета на възраст 12-13 год., ако хипотетично се приеме, че 30% от тях биха се ваксинирали, т.е. става дума държавата да осигури средства за ваксинация на приблизително 12 000 деца.
Те предлагат процентът на заплащане на ваксината, най-ефикасна между 11 и 25 години, да зависи от възрастта т.е.  да бъде реимбурсира на 100% за момичетата от 11 до 14 години, за тези до 18 години  до 60% , между 22-25 години – 40%, а за жените над 25 г. касата да поема 20%.
По този начин ще се предостави възможност за ваксиниране на всички желаещи без имунизацията да е включена като задължителна в Националния имунизационен календар. А това би било една успешна първа стъпка към подобряване на достъпа на рисковите групи и увеличаване на имунизационния обхват, смятат те.
Вече 22 държави в Европа прилагат практиката за първична и вторична профилактика, а в Австралия, първа въвела национална имунизационна програма срещу заболяването, отчита спад от 38% в рамките на две години.
„България е остров в Европейски съюз, на който реално нищо не е направено в борбата с рака на маточната шийка” заяви Лили Асенова, председател на Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката.
В тази връзка Пенка Георгиева, председател на Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижа за децата „Усмихни се” призова всички отговорни институции да подкрепят въвеждането на Национална имунизационна програма чрез реимбурсация на ваксината срещу рака на маточната шийка и Национална скринингова програма.
Доц. Павел Теохаров, национален консултант по вирусология, припомни за постигнатия парламентарен консенсус за ограничаване и контрол на РМШ в България и призова институциите да изпълнят мерките, приети в меморандума от януари 2011 г. „Надявам се, че през 2012 г. ще се направят първите стъпки в борбата с това коварно заболяване, като се даде възможност за пръв път безплатно да се ваксинират 12-13 годишните момичета”. Той припомни, че ваксините срещу човешкия папилома вирус, предпазват  организмът за минимум 10 години.
Участниците в пресконференцията настояват още и да бъдат предвидени средства за профилактика на рака на маточната шийка в бюджет 2012. Те апелираха Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите да подкрепят започнатото преди четири години и държавата да отдели необходимите средства за профилактика на рака на маточната шийка през 2012 година.

От пациентските организации  предлагат още парите за имунизации срещу рак на шийката на матката да бъдат взети от трансфера от НЗОК към МЗ. Според тях той би могъл да  е 91 млн. лв., вместо100 млн. лв.,  като разликата от 9 млн. лв. да бъде изхарчена за профилактика на всякакви заболявания, включително и рака на шийката на матката, смятат пациентите.Те
съобщиха, че са стартирали и преговори за евентуалното намаляване на ДДС върху лекарствата и според тях финансовият министър Симеон Дянков е благосклонен към идеята. 
--------
Ракът на маточната шийка е едно от петте най-често срещани онкологични заболявания при жените. Съществуват над 100 вида човешки папиломен вирус, от които 7-8 вида са опасни. Сред рисковите фактори освен инфекции с него са още: тютюнопушене, отслабнала имунна система, ранни раждания, затлъстяване. 
Лекарите препоръчват всяка жена да се изследва веднъж годишно за наличието на човешки папиломен вирус, който се установява чрез цитонамазка.
Освен рак на маточната шийка при жените този вирус може да предизвика и рак на сливиците,  на други лигавици и при мъжете.
Миналата година у нас от препоръчителните ваксини срещу заболяването са се възползвали едва 3,5% от жените, за сравнение в Европа годишно се ваксинират 15-20%.

 По данни на Националния раков регистър заболеваемостта в България ежегодно бележи 2% ръст. Най-висока е заболеваемостта във Враца, Плевен, Ловеч и Перник, а най-ниска
в Пловдив, Смолян и Кърджали.

Всяка година у нас 1000 жени се разболяват от рак на маточната шийка, а над 350 от тях – умират. Най-често засегнати са жените на възраст от 35 до 45 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар