Translate

събота, 12 ноември 2011 г.

Парите сеят хепатит А


Болестта на мръсните ръце ни дебне от всяка банкнота и монета, с която пазаруваме или която ни ни връщат като ресто. Най-голям риск крият двайсетолевките, защото те са най- оборотни.
Заразата може да бъде избегната с редовното измиване на ръцете след тоалетна и преди ядене. Банкнотите обаче могат да бъдат носители и на по-опасните хепатит В и С, но рискът е само за наркоманите, които ги използват, за да шмъркат кокаин. 
Много често хората, употребяващи кокаин, използват групово банкноти, за да поемат поредната доза. Тъй като лигавицата на носовете им е раздразнена заради наркотиците, върху парите попада кръв и ако някой от тези хора е болен от хепатит, то заразата се предава и на другите, поясни д-р Станимир Хасарджиев, председател на Националното сдружение на борба с хепатита „Хепасист. По думите му именно това обяснява и високия процент на хепатит В и С в София, Пловдив и Варна. Тази тенденция е доказана и в други европейски страни, в които се препоръчва на наркоманите да не използват една и съща банкнота или тръбичка, каза гой.

-----
Според данни на БНБ за края на второто тримесечие на 2011 г. 32,38% от парите, с които се разплащаме, са двайсетолевки. Т.е. в обръщение са 95,1 млн. бройки от тази банкнота. Следват ги десетолевките, от които в момента на пазара се въртят около 65 млн. бройки. Противно на очакванията двулевките са чак на четвърто място, след банкнотите от 50 лева. От монетите най-рискови са тези от по 1 стотинка. Общо 380 млн. бройки от тях всеки ден си сменят притежателя.
-----
По неофициални данни болните от хепатит В в България са около 450 000 души, а тези от хепатит С - около 100 000. По данни на Световната здравна организация всяка година в света има около 2 млрд. души болни от хепатит В или С. А починалите от тях на година са около 1 млн. души.

Няма коментари:

Публикуване на коментар