Translate

понеделник, 7 ноември 2011 г.

В рубриката „Пет плюс пет”

на в-к „Монитор” този път изследват как името играе шах със съдбата на човека. Има ли връзка между фамилията и професията и какво работят жените и мъжете с някои от най-фамозните имена в България.

1. Чайка Бележкова
Родителите й сигурно са били големи почитатели на Чехов и пиесата му „Чайка”. Дават й крилато име, но Чайка не избира да кръжи в театъра като Нина Заречная, а в Нотариата.
Още от соцвремената тя е най-известният нотариус в България. Изповядала е десетки покупки и продажби, заверявала е всякакви документи, а в правните среди я тачат като историческа личност, защото е първата председателка на Нотариалната камара.
Изобщо, жена с крилата кариера.
С днешна дата освен нотариус Бележкова има нотариус Бележков. Съвпадението на фамилиите подсказва роднинство и опит за създаване на династия, символ на нотариална заверка.

2. Здравка Валерианова
С такова име няма как да си ватман, шегуват се коментатори в интернет форумите. Притежателката му е доктор, и то от най-известните в България. За съжаление един валериан не стига за болестите, които са й специалност. Защото Здравка Валерианова е директор на Националната онкологична болница.
 „37 000 българи ще се разболеят от рак през 2011-а”, алармира лекарката в началото на годината. Мрачна прогноза, а дали ще се сбъдне – ще разберем до месец. Като всеки, положил Хипократовата клетва, Валерианова все пак оставя отворен прозореца на надеждата. „Поне 1/3 от новите случаи могат да бъдат предотвратени, ако спрем цигарите и алкохола”, увещава лекарката.

3. Грациела Бъчварова
Актриса с име, което звучи като псевдоним. Два свята се срещат в него, но никой не е излишен. Грацията идва от Флоренция, където е родена преди 78 години, а механджийският полъх – от Варна. С днешна дата Грациела Бъчварова е емблема на града и глава от културната му история.
„Не ме притесняват имената. Освен Грациела се казвам също Мария и Стойка. Много уважавам избора на родителите си. По закон в Италия първото име е трябвало да бъде тамошно, второто е на моята баба, а третото го имам, защото съм родена на католическата Богородица, затова съм Мария. Много обичам това име, защото баща ми никога не се обръщаше към мен с друго освен с “Мими”, разказва Грациела в интервю за в. „Народно дело”.
Дълги години актрисата е звезда в местния драматичен театър, кръстен на чичо й Стоян Бъчваров. А днес милее за някогашната слава на трупата, която театралната реформа поряза и сля с местното оперно филхармонично дружество. „Варненската интелигенция спи! Във време на криза хората се обръщат към културата, защото тя е тази, която ги провокира, дава им надежда, стимулира ги”, смята Бъчварова.

4. Темида Балканска
Орисана на справедливост, но в балкански измерения. Дали защото отрано е осъзнала недостатъците в съдебната ни система, или по някаква друга причина, но кръстената на богинята на правосъдието дама не става съдия. А стои от другата страна в залата като адвокат. И винаги държи очите си широко отворени, да не би везните на Темида да наклонят в нежелана от нея посока.
Заради името си Балканска е най-фамозната фигура в Софийската адвокатска колегия. Държи кантора на ул. „Позитано” и се отнася любезно към навлеците, докопали телефона й с цел да разберат дали името й не е професионален псевдоним. Темида си е по рождение.

5. Ирен Кривошиева
Кривошиева е само по документи. В реалния живот осанката й е показнo. Както са за пример старите й, но златни роли като тези в „Хотел „Централ” на Веселин Бранев и в сериала „В името на народа” на Иванка Гръбчева.
Ирен беше интригуваща и в най-новата тв поредица „Английският съсед”, извъртяна неотдавна по БНТ1. Скоро предстои да я видим и в амплоато на писател –като авторка на собствената си биография „Моят грях”. Премиерата на томчето е на 10 ноември.
„В заглавието има „грях”, защото втората книга, която ще излезе и съм написала, е "Прошката”. Това е да призная греха си пред всички хора, за да ми простят и аз да си простя”, обяснява актрисата в тв интервю. "Грях е, защото човек трябва да мисли, преди да прави нещо, пък аз не мисля, аз просто правя нещо, без да мисля за последиците. Грехът е съобразно каноните и принципите на живота. Човек трябва да се съобразява с едни такива Божии принципи в живота."
-------
1. Д-р Илия Врабчев
„Сексът е между ушите”, чикчирика д-р Врабчев. - Там, в главния мозък, има определена структура, която отговаря да се получи тази положителна емоция – половата възбуда”.
Изобщо не подлагаме думите му на съмнение, защото той е сред корифеите в ятото на сексолозите. Прилага научен подход към половото общуване над 40 години и със задоволство отбелязва, че е осъществил мечтите си. Решил, че сексът ще му е основно занимание още в осми клас. По онова време в България изобщо нямало такава специалност, но нещата се променят. С днешна дата д-р Врабчев признава, че е откраднал занаята от проф. Тодор Бостанджиев.

2. Галилей Хайверов
Не е нито физик, нито рекордьор по добив на хайвер. Пъпът му явно е хвърлен в някоя съдебна палата, защото е адвокат. При това доста известен в Пловдиския регион с офис в близост до река Марица
Зрънцата на рода са в Пещера, а Галилей и вече покойният му брат Христо са най-изявените представители на фамилията. Христо е работил дълги години в системата на БНТ, известно време е бил и кореспондент на в. „Народна младеж”.

3. Прошко Прошков
Ако отговаря на името си, то емоции като гняв, раздразнение и негодувание при него не виреят. Защото прошката е онова интимно състояние, което освобождава човека от подобни чувства.
Кандидатът за кмет на София от Синята коалиция обаче в момента е в плен точно на негативни настроения. Може и да е простил на избирателите, че остана едва трети в надпреварата. Ясно е обаче, че няма да прости на победителите и докрай ще настоява за касиране на вота.

Четири години Прошко беше кмет на „Лозенец”. Сред най-популярните му проекти е реставрацията на старата Водна кула и превръщането й в арт център. През последните две години в кулата се провеждат изложби и дискусии, както и фестивал на визуалните изкуства.
4. Братя Пулеви-Кубрат и Тервел
Само в Шоуто на Слави си позволяват шеги с фамилията на Кубрат и Тервел, преправяйки я на Опулеви. Останалите страхопочтително мълчат, защото след като големият е Кобрата, то по-младият е Малката кобра. А две „кобри” с имена на прабългарски ханове са страшен противник. Още повече когато са и господари на крошето.
„Аз съм машина за убиване”, хвали се Кубрат. Неотдавна Кобрата победи американеца Травис Уокър и вече е световен шампион в тежка категория, версия IBF. При аматьорите е европейски шампион за 2008 г. в кат. над 91 кг. При професионалистите е само от 2009 г., но има общо 14 победи от 14 мача, като 6 от тях с нокаут.
Брат му Тервел върви по неговите стъпки. Миналата година стана вицешампион на Европа, а тази – спечели златен медал от турнира „Странджа”. На европейското първенство в Анкара 2011 г. българският боксьор завоюва сребърен медал и така за втори път в своята кариера става вицеевропейски шампион.

5. Владислав Прелезов
Пътят на Прелезов започва от ул. „Раковски”, минава през медиите и прави слалом между няколко министерства. Звездата му изгрява през 90-те като говорител в „По света и у нас”. Трябвало да стане актьор, защото тъкмо това учел в НАТФИЗ, но така и не стигнал до голямата сцена. Вместо това се явил на кастинг в телевизията, харесали го и станал репортер. Стоварили му военния ресор. В онези години прави добри контакти, защото по-късно става говорител на военния министър.
Да бъде глас, явно му харесва, защото след aрмията Владислав става говорител в Министерството на извънредните ситуации.
Прелезов обаче не реже клона към ефирната журналистика. Не е на екран, но пък е редактор в предаването „Неделя 150” на БНР. Именно пред неговия поглед депутатите Волен Сидеров и Корман Исмаилов се хванаха за реверите преди няколко месеца. Сблъсъкът им бе финал на боя пред джамията Баня башъ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар