Translate

вторник, 8 ноември 2011 г.

Пациенти, претърпели трансплантации, започват да отхвърлят органите след замяна на предписаните им лекарства с генерични имуносупресивни медикаменти

Пациенти, претърпели трансплантации, започват да отхвърлят органите след замяна на предписаните им лекарства с генерични имуносупресивни медикаменти. За това алармираха от Националната асоциация на трансплантираните, Алианса на трансплантираните и оперираните и Българската асоциация за закрила на пациентите.
С около 27% ръст на отхвърляне на присаден орган са регистрирали лекари, откакто МЗ започна да заменя имуносупресорит, твърдят пациенти.
Председателят на Алианса на трансплантираните и оперираните Евгени Георгиев, който е с трансплантирано сърце, заяви, че състоянието му се е влошило след преминаването на генерици. 
Заместващите препарати не са тествани на трансплантирани пациенти и деца, липсват и проучвания за евентуални негативния ефекти, предупреди той. По негови данни има и смъртен случай на дете, починало след преминаване към по-евтиното лечение.
Той недоумява защо трябва заради по-евтино лекарство здравната система да плаща многократно повече за лечението му при отхвърляне на присадения орган.
Лекари също са разтревожени от това, че заместващите препарати създават риск за здравето и живота на пациентите.
Представителите на пациентските организации са против системата, която безконтролно и безотговорно допуска без критерии за безопасност и ефикасност непрекъсната замяна на  лекарства, а не против използването на генерични препарати, тъй като ако трансплантиран пациент е започнал да взема генерик и той му действа добре трябва да продължи да го взема, но ако е започнал с иновативно лекарство след операцията и то му повлиява добре, да не се заменя с друго заради по-ниската цена.
Те припомниха, че при изготвянето на промените в наредбата не е бил поканен нито представител на пациентска организация, нито трансплантолог.
Д-р Незабравка Чилингирова от болница "Св. Екатерина", отговаряща за списъка с пациентите, нуждаещи се от присаждане, заяви, че през последните 3 години зачестяват случаите на отхвърляне на органи. Как да кажа на пациента си, че състоянието му се влошава, защото според наредбата не мога да му дам най-доброто лекарство, каза разплаканата лекарка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар