Translate

събота, 12 ноември 2011 г.

Елементарната гениалност на Великия реформатор


Ако стоите на един крак и изведнъж ви се прииска да стъпите на другия, не се питайте какво ще се получи от това. Отговорът е прост и ясен – вие ще се превърнете във Великия реформатор. Така поне се изживяват управляващите. Напоследък стана ясно, че за тях оптимизирането и формирането на светло бъдеще за ведомства, институции и дори и за Спешната помощ е като да преместиш нещо от точка А до точка Б. Преди дни премиерът Бойко Борисов ни обясни, че Спешната помощ ще бъде закрита като отделна структура и ще стане част от областните болници.
Министър-председателят мотивира решението си с това, че така или иначе Спешната помощ се помещавала в областните здравни заведения.
Можем да поздравим и правителството, и ресорния министър. Това ще е най-безболезнената реформа, правена някога. Служителите дори няма да се помръднат, а вече ще бъдат по-добри специалисти, по-реформирани и оптимизирани. Докато те успеят да стъпят от единия на другия си крак, вече ще имаме чисто нова, функционираща идеално Спешна помощ. Тя ще работи вече със свръхскоростни батмобили вместо с линейки столетници. Медицинският персонал ще е с няколко дипломи и с изглед и отношение като на стюардеса. Също така ще бъде премахната и „административната тежест” със съкращаването на чиновници от Спешната помощ.
Смазването на бюрократичния дух особено в здравната система е похвално. Доколко ще сполучат в това управляващите обаче е съмнително. Бюрокрацията по принцип е като гущеровата опашка. Откъсваш я, а тя пак си расте. Нищо чудно въпреки гръмко обявените съкращения въпросните чиновници да получат чиста нова работа в чисто реформираната Спешна помощ.
Административната тежест ще бъде заместена обаче с друга такава, която е и доста по-стряскаща. Въпреки че догодина ще се отделят повече пари именно за спешните екипи, не е ясно дали болниците ще могат да понесат финансово пришитата им нова структура. Предвидените допълнителни средства са 10 млн. лева. Според лекарския съюз, за да вървят нещата в този сектор, за нужни поне 30 млн. лева. Не е ясно и дали сценарият с реформата ще се развие по план. Ако разчетите за средствата за Спешна помощ не излязат, тежестта за издръжката й ще падне върху болниците, които в момента не са на върха на финансовото си щастие.
Поне едно е ясно от реформата. Пациентите ще бъдат като на битака. Прииска ли им се спешна помощ, отиват в болницата. Докато си я получават, ще могат да си излекуват някое сърдечно заболяване, пък защо не и някоя нередност в стомашно-чревния тракт.
 
Христина Рафаилова
В-к "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар