Translate

вторник, 8 ноември 2011 г.

Добрите български дентални практики по нищо не отстъпват на европейските

„Всеки конкурс има мисия, нашата е да стимулираме професионалното израстване на денталните лекари, които имат стремеж да се развиват и като добри мениджъри”. Това заяви д-р Венета Павлова, председател на журито на Третия национален конкурс „Мениджър на дентална практика”. Това състезание,  организирано от АДМБ и професионалното издание на българските зъболекари вестник „Стоматологичен свят”, е единствено по рода си в Централна и Източна Европа.А номинираните практики са отговаряли на важни европейски и световни критерии за качество на обслужването – наличие на собствен рентгенов кабинет за кугелни и панорамни снимки и стриктно спазване на хигиенния протокол, условията и оборудването на стерилизация.
На специална пресконференция д-р Гайс Бадер, победител в третия национален конкурс „Мениджър на дентална практика 2011”, подкрепян от Българския зъболекарски съюз, Сдружението на българските зъболекари, Съюза на зъботехниците в България, Международен панаир Пловдив и др.., и носител на голямата награда-статуетката „Творецът”, каза, че гордостта и радостта от отличието го стимулира да работи още по-амбициозно, за да съчетае изискванията на добрия - дентален лекар и мениджър, инвестиращ в по-доброто управление на денталната практика, в интерес на пациента.
Според него у нас няма образователни структури, които да подготвят, теоретично и практично мениджърски кадри за денталната медицина.
Д-р Бадер каза още, че цялата тежест на мениджъра пада върху плещите на един човек-зъболекаря, който трябва да съумее да съчетава доброто управлението на практиката, работата в екип и доброто отношение към пациента.
За него  именно тази награда му е на/по сърце, отличен е още и в Германия с награда за качество на „Бизнес инишитив дайрекшънс”, защото е най-вече признание на колеги и приятели, сред които се чувства наистина в „свои води”. За успеха му в България е съобщено и по сирийската телевизия.
Носителят на първа награда в категорията „Мениджър на дентална клиника” д-р Богдан Димитров от Бургас подчерта, че в България е изключително сложно и трудно да се упражнява едновременно деналната професия в съчетание с развиването на добри мениджърски способности.
А носителя на първа награда в категорията „Мениджър на дентален кабинет” д-р Борис Белчев от Пловдив, искрено сподели, че за него това отличие е изключително ценно, тъй като от скоро е в бранша и практиката му е сравнително „млада”.
И двамата победители бяха единодушни, че благодарение на Асоциацията на денталните мениджъри в България (АДМБ) са успели да излязат от собствените си дентални кабинети и да видят „какво правят другите”, защото както образно се изразиха, ако един спортист тренира само в неговата зала, той губи поглед върху реалността в неговата собствена категория.
Д-р Венцислав Стоев, член на УС на АДМБ направи кратка ретроспекция на впечатленията, на членовете на комисията, от посетените дентални практики в страната. Припомнен бе и регламент, както и критериите за техния избор, а именно екипност в работата на персонала, добра комуникация с пациентите, съвременно техническо оборудване, комфортна среда, впечатляваща визия на практиката – добре организиран, достъпен и високоинформативен сайт, оригинално лого, съдържателни и добре оформени информационни брошури за пациентите.
Според него тази традиция е вече своеобразна академия, за денталните лекари и за самото жури, която се опитва да предложи на зъболекарското общество и на пациентите –добрите дентални практики в интерес на хората.
Д-р Стоев подчерта, че се гордее с тях, защото по нищо не отстъпват на европейските стандарти и практики, и сподели, че иска те да нарастват за да изведат българските дентални лекари още по-напред в световната дентална медицина. Той коментира, че повечето български зъболекари работят много и с чужденци, което ще рече, че развитието на денталния туризъм е неразривно свързан с доброто дентално мениджиране.
От думите му стана ясно, че само в Англия и Америка има асоциации подобни на българската. От техните добри съвети се ползват зъболекарите ни в своята практика, които независимо дали са в малък или голям град, но имат амбиция за развитие.
Д-р Стоев съобщи, че следващата година ще има и журналистическо отличие за популяризиране в обществото на добрата дентална мениджърска практика.
В заключение той не скри, че имат и доста проблеми от рода на рентгенова техника, все още законодателно не уредена,и ред други, които ще бъдат теми на поредица предстоящи пресконференции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар