Translate

сряда, 9 ноември 2011 г.

Някои определяни като вредни химически съставки, добавяни към храните:

Е - значи Европа. Отбелязани са с главна буква Е и с цифра след тях.
Това са приетите от Европейски съюз стандарти за добавки, които подобряват качествата, видът и трайността на храните. Списъкът им се разширява всяка година и така в него влизат нови и нови съставки.
Подсладителите са около 900 в зависимост от вида на различните химични вещества. Въпреки че са одобрени от ЕС, не всички са безопасни. Едни от тях са забранени в Европа, други в САЩ.
От Е-100 до Е-180 е списъкът на оцветителите; от Е-200 до Е-252 - консерванти; от Е-260 до Е-297 киселини регулатори; от Е-300 до Е-385 –антиоксиданти; от Е-400 до Е-429 – сгъстители (гуми, емулгатори, стабилизатори), от Е-430 до Е- 499 – емулгатори; от Е 500 до Е585 -набухватели, регулатори на киселинността, минерални соли; от Е-600 до Е-699- вещества, усилващи вкуса (овкусители); от E900 до E1520–разнородни в т. ч. от Е-950.до Е - 967 – подсладители. Най-широко използваният подсладител - цикламатът, например е забранен за употреба, но само в САЩ. А през 2008 г. британците изпревариха Европа и забраниха 6 популярни оцветители - Е 102, 104, 110, 122, 124, 129.
  --------
- Е121 - цитрусов червен оцветител
- Е123 - амарант - използва се за кекс, плодови пълнежи и желета. Предизвиква астма и е изключително вреден за бременни.
- Е102 - татразан - използва се в безалкохолните напитки, снаксовете и кейковете. Предизвиква астматични пристъпи и уртикарии при децата.
- Е142 - дериват на въглищен катран. Използва се при консервиране на грах.
- Е121, 123, 126, 130, 142, 152, 153 са канцерогенни. Според наши лекари не са вредни, но при опити с животни е доказано, че когато приемат дози от този тип оцветители, са наблюдавани появи на тумори на черния дроб.
- Е233 и Е435 - слагат се в сладкишите - водят до затлъстяване и кожни проблеми.
- Е250 се съдържа в колбасите. Някои медици го определят като канцерогенен, но у нас се използва широко.
- Е110 - вредна добавка в месните продукти. Предизвиква обриви, отоци и повръщане. Смята се, че подсладителите са невинни, но това не отговаря съвсем на истината. Например добавката Е951 - аспартам, която слагат в газираните напитки и разтворимите хапчета, при много честа консумация на продукти, в които участва, води до главоболие, до нарушаване на обмяната на веществата и пристрастяване, отключва болести като мозъчни тумори, мултипленна склероза, епилепсия.
------

Има природни и изкуствени оцветители. От природните оцветители приложение в практиката намират:
Куркумин Е100 – извлича се от минзухар и се използва като оцветител на къри, горчица, млечни продукти, супи, кифли и козунаци. Придава жълт цвят на храните.
Рибофлавинът (витамин В2) Е101 се получава от мая, житни зародиши, а напоследък и синтетично. Има жълто-оранжеви кристали. Използва се за млечни продукти, кремове, тестени и сладкарски изделия.
Хлорофилите (Е140) се използват за придаване на зелен цвят на бонбони, сладоледи, сиропи, скариди.
Каротините (Е160) са жълти или оранжеви естествени оцветители, с растителен или животински произход. Използват се в супи, колбаси, сосове, подправки, млечни продукти, десерти.
Антоцианите (Е163) оцветяват в червено, синьо или виолетово. Използват се при консервиране на плодове и зеленчуци.
Сред синтетичните оцветители най-широко приложение намират хинолиновото жълто (Е104), азорубинът (Е122), еритрозинът (Е127) и индиготинът (Е132S) - всички те се влагат в сладкарство, бонбони, захаросани плодове, сирена, салами, хайвер, скариди.
Е-тата, които трябва да се избягват, са: Е102, E110, Е123 Е127 и Е151. Те се използват широко за оцветяване на снаксове, сосове, сухи супи, вино и др.
Е102, Е104, Е107, Е110, Е120, Е122 – Е133, Е142, Е151, Е153 – Е155, Е173 – Е175, Е180 са забранени в някои страни, но в други (включително у нас) все още се употребяват.
------
 
Много опасни: Е-102; Е-120; Е-124; Е-123; Е-127
Вредни за кожата: Е-230; Е-231; Е-238
Предизвикващи обриви: Е-311; Е-312; Е-313
Разстройство на червата - Е-221, Е-223, Е-222, Е-224, Е-226
Общо разстройство - Е-250, Е-251
Повишен холестерин - Е-230, Е-321, Е-322
Разстройство на стомаха - Е-338, Е-339, Е-340, Е-341, Е-407, Е-450, Е-461, Е-462, Е-463, Е-465, Е-466
Забранени - Е-103, Е-105, Е-111, Е-121, Е-125, Е-126, Е-130, Е-152
Подозрителни - Е-104, Е-122, Е-141, Е-150, Е-171, Е-173, Е-180, Е-241,Е-477
Ракообразуващи - Е-142, Е-210, Е-211, Е-212, Е-213, Е-215, Е-216, Е-217, Е-131, Е-240, Е-330

Няма коментари:

Публикуване на коментар