Translate

понеделник, 7 ноември 2011 г.

Мръсните съдове в мивката водят до развъждане на опасни за здравето бактерии и гъбички


Оставянето на неизмитите съдове в мивката над 20 минути, означава развъждане на микроорганизми, бактерии и гъбички. Така, че всички прибори и съдове мийте веднага, след като приключите с всяко хранене. И помнете-изплакването отгоре-отгоре, дори с някакво миещо средство, отстранява твърдите частици, но не и микрофлората. Ако изплакването смятате за достатъчно, веднъж завинаги се откажете от заблудата, че ще имате здрава храносмилателна система. Ето защо съдовете се мият старателно по три-четири и повече пъти, за да се отмият от тяхната повърхност опасните вещества от миялните препарати.
Еколозите знаят, че средствата за измиване не са безопасни за човека, и те могат да предизвикат алергии, да станат причина за образуването на злокачествени тумори, могат да причинят депресия и хипертония.
В тази връзка никаква трудност не представлява да се съблюдава следното:

Домакинската гъба-изпирайте я винаги с топла вода и препарат, след всяко измиване на чаши, чинии и прибори, и я съхранявайте изцедена и суха.Не забравяйте да я сменяйте  често.

Кърпата за подсушаване на съдове-най-добре е да я замените  с домакинска хартия. Ако все пак държите на нея, перете я при температура 70 градуса.
Четката за съдове -просто я изхвърлете, тъй като в нея почти винаги остават загнездени хранителни отпадъци, дори и дребни, които се разлагат и водят до наличието  на най-различни
вредни за човека микроорганизми.
Идеалното място за размножаване на бактерии е дървената дъска за рязане. Пластмасовата дъска е една идея  по-добро решение. Но и тя е необходимо да се измива с топла вода и миялен препарат, след  всяко ползване, особено пък ако върху нея сте рязали месо.
Чашата от мляко не се оставя да престои дори и миг, след като сте го изпили, тъй като в остатъците от млякото се размножават безумно бързо множество бактерии- всичките способни да нанесат сериозни поражения върху стомаха и червата  ви.
Решетката на умивалника -"изхранва" доста микроорганизми, затова редовно я почиствайте с вряла вода, в която се разтваря малко белина или препарати отпушващи тръбите от кухненски отпадъци и мазнини.
В утайката от кафе не се развиват бактерии, но тя е идеална среда за развитие на плесенни гъбички. Ето защо филтрите, особено ако са постоянни, трябва много добре да се измиват с топла вода и подходящ препарат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар