сряда, 9 ноември 2011 г.

Facebook следи всеки сайт, който потребителите му посещават


Facebook призна, че наблюдава всяка страница в интернет, която потребителите посещават, дори когато са излезли от социалната мрежа.
Повечето хора смятат, че Facebook престава да ги наблюдава, когато излязат от сайта, но блогъри установиха, че това не е така. В действителност към сървърите на социалната мрежа редовно се изпращат данни, които й помагат да печели милиарди долари всяка година от реклама, тъй като подобна информация е много ценна.
Практиките на сайта, който има над 750 милиона потребители, бяха разкрити от австралийския блогър Ник Къбрилович и предизвикаха гневна реакция в интернет пространството, съобщава БГНЕС. Австралиецът открил, че когато влезем във Facebook, сайтът автоматично поставя файлове, известни като "бисквитки" на компютъра ви, които следят какви сайтове посещавате. Някои "бисквитки" остават на компютъра ви дори, когато излезете от социалната мрежа и изпращат информация, когато посетите сайт, свързан с Facebook.
Данните, които се изпращат, са IP адресът и информация за това какви сайтове сте разглеждали. Това е поредният скандал, в който е замесено името на социалната мрежа. Преди време тя беше критикувана заради пускането на stalker button, който позволява на потребителите да следят всяко движение на друг човек в списък от хора, който постоянно се обновява.

Няма коментари:

Публикуване на коментар