събота, 12 ноември 2011 г.

Да живей далаверата!


Правителството взе изключително мъдро решение да преструктурира държавния резерв и военновременните запаси. Не е грешка, не говорим за преструктуриране на сегашната агенция, която движеше тези имущества и средства. Говорим за това, че не е ясно точно какво се преструктурира - дали самото събиране и управление на тези резерви и запаси, или държавният инструмент, който разполага с тях.
Стана ясно, че петролът, горивата и други енергийни източници отиват в едно ведомство. Зърното, храните и лекарствените средства - може би в друго. Най-необходимите средства при кризи и бедствия от различен характер - в трето ведомство. Нека поясним. Транспортният министър ще се занимава с горивата. Военният - с палатки, одеяла и минерална вода. Най-любопитното е, че се умува дали храните, лекарствата, превързочните материали да не ги разпределя министърът на вътрешните работи. Тук някъде логиката започва нещо да куца.
По времето, когато в държавата имаше ред, подготовката, съхранението и разпределянето на държавния резерв и военновременните запаси беше работа на висшия орган на държавно управление. Там, където се вземат решения как да се реагира на различни заплахи, опасности и кризи, там се решава и как да се използват тези средства. Сега обаче не е ясно кой точно и как взема решенията за управление на кризи и за използване на тези запаси. По същия начин не е ясно кой и как ще формира държавния резерв. А и ще се умува дали изобщо държавата да има запас от зърно. Само тази мисъл е сама по себе си коментар на цялото управленско безумие.
Неяснотите с т.нар. преструктуриране са много. Къде ще се съхраняват, на кого ще се възлага акумулирането и опресняването на запасите? Хранителните продукти и лекарствените средства имат определен срок на годност. Преди той да изтече, трябва да бъдат подменени. В момента не се говори за държавни резерви от рода на желязо, дървен материал, цимент и др. строителни материали. А това е част от необходимото при кризи от различен характер. Не говорим само за война. А за земетресения, наводнения, пожари или други катаклизми. Спокойно може да не говорим за крупни производствени аварии, след като днешното управление на страната свива някогашното промишлено и друго производство до мизерно.
Очевидно кабинетът "Борисов" се е заел само с това, каква далавера да се извлече и от тази важна сфера. Има много примери, че дори когато държавният резерв и военновременните запаси бяха под шапката на най-висшето ръководство, пак се правеха далавери. Много шефове на резерва бяха под следствие, много съдебни дела още не са приключени. А сега, след като всичко това имущество се свали на ведомствено и подведомствено равнище, какво да кажем? Освен едно: "Да живей далаверата!"
 
Васил Попов
В-к "Дума"

Няма коментари:

Публикуване на коментар