Translate

събота, 12 ноември 2011 г.

Оризът - най-доброто средство за лечението на всички болести


Изследване на над 25 000 души в САЩ, на различна възраст, сочи оризът като панацея срещу всички болести.
Специалистите посочват, че тези хора, които още от детството си редовно консумират ориз, боледуват по-рядко и нямат хронични заболявания. Освен това те значително по-рядко имат проблеми с храносмилането и сърдечносъдовата система.
Според а американските медици, особено кафявият ориз (неполиран), който превъзхожда белия многократно по хранителни показатели, тъй като всички полезни съставки са в обвивката на оризовото зърно, помага за нормализирането на кръвното налягане, защитава от сърдечносъдови заболявания и атеросклероза, пише Daily Mail.
------

-Оризовото зърно съдържа 75-85% въглехидрати и 5-10% протеини, които са с добра усвояемост от човешкия организъм.Оризът доставя бързо енергия, стабилизира кръвната захар, осигурява витамин В1, поддържа доброто храносмилане, подобрява състоянието на кожата, регулира кръвното налягане и се препоръчва при заболяване на сърцето;
-Ако искате да се отървете от нежеланата портокалова кожа (целулита) трябва да консумирате ориз в големи количества. Никога пържен, а само и единствени приготвен на пара или сварен, но без сол и подправки в съчетание с пресни зеленчуци и плодове.Докато сте на тази антицелулитна диета трябва още да приемате поне 2 л. вода дневно, която никога не трябва да бъде студена и да спортувате; 
-Комбинацията от ябълки и ориз е особено подходяща за диети, тъй като двата продукта взаимно се допълват и в крайна сметка организмът получава почти всички незаменими вещества, без които не може.Витамини B, който се съдържа в ориза са ценен съюзник в борбата срещу стреса. Флуорът, борът, йодът и селенът пък спомагат за обмяната на веществата и за пълното разграждане на мазнините. В 100 г суров ориз се съдържат 349 ккал, а в 100 г ябълки - 63 ккал. Преобладаващият процент от енергията им са белтъчини и въглехидрати, а само 1 % са мазнини;
-------
За правилното му приготвяне трябва да знаете, че: ориза ( всички видове паста, както и всички видове бобови растения ) обича ниска температура, за да поеме водата около себе си; в присъствие на повече мазнина става по-вкусен и нормалната пропорция за е почти винаги 1:2,5 или на една обемна част ориз се пада две и половина обемни части течност.
Най-добрата технология за готвене на ориз е готвенето на пара.  
Той се поставя във вряща течност с повечко мазнина, ври 5 мин. на силен огън (това правило важи и за пастата, но в никакъв случай за бобовите, при тях още отначало се започва с много ниска температура), когато по повърхността на ориза се образуват малки “кратерчета”, се поставя капак, намалява се огънят на най- ниската възможна степен и се вари така 15-20 минути, накрая се оставя при изключен котлон, бавно и спокойно да поеме течността около себе си.
За да приготвите вкусен ориз лесно и безпроблемно, най-добре е да го накиснете във вода за около половин час. Така той се размеква и се сварява максимално бързо. Ако нямате време трябва да го измиете добре преди да пристъпите към готвенето му, докато водата му не остане бистра.Оризът няма да се слепва при варенето, ако във водата прибавите няколко капки зехтин, както и две чаени лъжички лимонов сок.

Няма коментари:

Публикуване на коментар