Translate

сряда, 9 ноември 2011 г.

БЛС ще подкрепи изцяло и безрезервно протестите на лекарите от спешната помощ



Д-р Анелия Маждракова от столичния Център за спешна медицинска помощ. алармира, че прехвърлянето ще принуди спешните центрове да обслужват само здравноосигурени лица, тъй като болниците се финансират от здравната каса, която плаща за лечение на здравноосигурените.На практика това намерение на управляващите означава намаляване на заплатите на работещите в системата на спешната помощ и генериране на нови дългове за болниците. Не вярваме, че държавата ще продължи да дава пари за спешна помощ както досега и най-вероятно ще трябва болниците да плащат за оказаната спешна помощ, което ще доведе до натрупване на още по-големи техни дългове, поясни тя и посочи, че според работещите в спешната помощ най – големият проблем е липсата на закон за спешната помощ истраната ни е от малкото държави, в които няма такъв закон. Тя посочи още, че реформа в здравната система няма, говори се за нея, но те като лекари реално досега не са я видели или ако има все пък такъв, то тя е по-скоро в негативен план. При нас има 80 свободни работни места. Изморих ме се от чакане нещата да се подобрят, заяви д-р Маждракова и продължи, че догодина за спешната помощ са предвидени още 15 млн. лв., които обаче като се разпределят по областните болници, няма да стигнат.
Тя сигнализира за хаоса в системата с премахването на номер 150 и прехвърлянето на обажданията към телефон „112“. Стана ясно, че повикванията се бавят с минимум до 15 минути, откакто сигналите постъпват на този номер. Често пъти еднакви адреси в столицата и други градове на страната се объркват тотално, в други случаи са неточни, което е фатално за пациентите. В някои случаи се налага пък да се повика и полиция, но от 112 ни заявяват, че не е тяхна работа, а освен това отказват да дават информация в кои болници има свободни места, за да бъде закаран там пациентът, както и да уведомят близките на болния да посрещнат екипа от лекари пред дома му, обясни д-р Маждракова.
Според нея проблемът е в това, че на спешния телефон отговарят хора, които не са предварително обучени и това води до големи грешки. Ние сме елемент на системата за национална сигурност и е недопустимо децентрализираното ни управление и финансиране, бе категорична тя.
В други държави работещите на телефон "112" преминават над тригодишно обучение, допълни я секретарят на съюза д-р Димитър Ленков.
На 09.11.11.от БЛС ще бъде внесено отворено протестно писмо до президента и премиера и всички останали институции имащи отношение към здравеопазването, а след това ще се обмислят и евентуални протестни действия.
------
Преди пресконференцията на БЛС здравният министър д-р Стефан Константинов заяви, че когато идват избори, хората полудяват. “На БЛС му предстои отчетно-изборно събрание, затова хора от ръководството му стават активни”, заяви той.

------……….--------
В системата на спешна помощ работят 6880 служители. Намерението да се съкратят 1300 души администрация, ще доведе до принудителното напускане на около 900 медицински специалисти, смята д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в Спешна помощ.
„Нямаме толкова много човека администрация, което отново засилва страховете ни, че реално ако администрацията е около 400 човека и тя наистина се съкрати, останалите 900 човека от тези 1300 ще бъдем ние, поясни тя. Тази финансова нестабилност и децентрализация, която ни предлага здравното министерство, е недопустима за една структура като нас. В случай на масово бедствие не виждам по какъв начин ще се организира спешната помощ като е пръсната по областните болници", каза Кателиева.
Подобна идея не е подлагана на обществено обсъждане, нито пък тя фигурира някъде в Концепцията за спешна помощ, представена само преди седем месеца от здравния министър д-р Стефан Константинов.
Това е един вид раздържавяване на спешната помощ. В една бедна държава с толкова много неосигурени това ще породи толкова много конфликти, че не знам дали ще останат хора, които да го работят това нещо, каза още тя.

------………----------
Премиерът каза, че с реформата ще си отидат около 1300 души от администрацията. Хора от сектора обаче твърдят, че чиновниците в редиците им са двойно по-малко. Очакват със съкращението да се спестят не повече от 2 189 000 лв.
Според служители в Спешната помощ тази сума няма да осигури двойно по-големи заплати, както обещава здравният министър.
Служителите в системата смятат, че има вероятност от реформите да се облагодетелстват директорите на болниците.
Между 1000 и 1300 души ще останат без работа, ако бъде осъществена идеята на премиера Бойко Борисов звената за спешна помощ да бъдат преместени в областните болници. Според Борисов това са „паразитни" административни структури, защото се дублират с тези в болничната помощ. Шефовете на големите лечебници категорично подкрепяли предложението на премиера, защото така щял да се освободи допълнителен финансов ресурс за удвояване на заплатите в сектора.
Към момента лекар със 15-годишен стаж в тези структури и със специализация получава 750 лв., младите лекари започват с 560 лв., шофьорите на линейки взимат към 350 лв., а медицинските сестри - около 400 лева. фелдшерите, наети в системата, работят за 420 лева.
-------……….---------

„В момента има дублиране на плащания. От една страна, се плаща на спешни отделения и се връщат хора, а от друга, се плаща на спешни центрове, а там хората не достигат. Ще се съкрати администрацията. Ето откъде реално ще се увеличат доходите. Разгледайте спешните центрове в страната и ще разберете, че с изключение на София-град навсякъде отделенията и спешните центрове са в една и съща сграда или са долепени едни до други", коментира здравният министър д-р Константинов.
Той смята, че подобна реформа би дала възможност на лекарите от спешната помощ да се обучават и да специализират. По отношение притесненията на лекарите как болничните директори ще дават пари за Спешната помощ, ако реформата бъде направена, каза, че са неоснователни. Гаранция за това по думите му могат да дадат законовите разпоредби. Министърът увери, че ако реформата се реализира и се направят административните съкращения, държавата ще отпусне допълнително 10-15 млн. лв., за да се почувства реално финансовата инжекция в системата. Той прие искането на колегията за среща с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, за да обсъдят непрекъснатите недоразумения с работещите в националната система 112.
Министърът на здравеопазването коментира още, че преместването на спешната помощ в областни структури би могло да се реализира за около една година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар