Translate

понеделник, 7 ноември 2011 г.

Kакъвто и софтуер за защита да използват, хората си остават най-слабото звено в кибер пространството

Кликането, стартирането на непознати програми и отварянето на различни линкове излага хората на непрекъснати рискове. 
ESET Ирландия се опитва да даде отговор защо това е така чрез анкета, какво според потребителите е онлайн заплаха и до колко смятат, че те самите са изложени на подобна опасност. А техните навици лесно могат да бъдат пренесени и в други държави по света, защо не и в България.
Резултатът от действията на ESET Ирландия е проучване, осъществено от изследователската компания Amarach, в което са участвали над 850 души на различна възраст и от различни части на Ирландия. Проучването е било на база шест твърдения:

  • Компютърът ми може да бъде повреден от вирус или друг зловреден код
  • Вирусите и другите зловредни кодове могат да повредят компютъра ми / да откраднат лична информация / да причинят щети.
  • Някой може да хакне акаунта ми в социална мрежа или имейл услуга и да се свърже с мои приятели, представяйки се за мен.
  • Мога да бъде измамен от различни скам имейли и съобщения в социална мрежа.
  • Личната ми информация / кредитните ми карти / самоличността ми могат да бъдат откраднати и използвани неправомерно онлайн.
  • Някой може да проникне в компютъра ми и да открадне информация от него или да го превърне в бот, разпращащ спам или вируси.

Всеки от участниците в проучването е помолен да оцени тези евентуални рискове и по-точно до всеки потребител очаква, че може да му се случи нещо такова. Или дали вече не е станал жертва на подобна атака. А резултатите са изненадващи.



Проучването показва, че 1 от всеки 4 потребителя вече е изпитал негативните последици от заразата с вирус и крах на компютъра си. Приблизително един от всеки 5 участници в проучването заявява, че личната му информация е била открадната. Акаунтите на около 14% от ирландците в социалните мрежи са били хакнати, а всеки десети е бил измамен или е станал жертва на кражба на кредитна карта или лични данни. Или пък компютърната му система е била използвана за разпращане на спам.



Още по-интересно е, че приблизително 40% от анкетираните смятат, че голяма част от изброените заплахи може да не ги подминат. Това може да означава няколко неща. Или потребителите не вярват на антивирусната си защита, или те знаят, че действията им не са особено адекватни що се касае до компютърната сигурност и заплахите, пред които са изправени.



От друга страна, има едни 4%, които не се притесняват, че могат да станат жертва на каквато и да било атака. Близо 30% са на мнение, че или е доста трудно, или е много малко вероятно точно те да станат жертва.


От проучването е излязла и интересна демографска информация. Докато мъжете и жените са били разпределени по равно като брой участници в проучването, то по-младите на възраст между 15 и 24 години са ставали най-много жертви на забили компютри, инфекция с вируси и кражба на онлайн акаунти. По-възрастните от друга страна (на възраст между 45 и 54 години) са по-чести жертви на кражба на лична информация или кредитна карта. Този факт може да бъде обяснен с начина, по който различните потребителски групи използват компютрите си. За младите те са предимно средство за гейминг, забавление и социални мрежи, което означава, че те са изложени на различни вируси, разпространявани чрез игри, музика и филми. Социалните им интеракции пък ги превръщат в жертва на кражба на лични данни. Възрастните от своя страна пазаруват онлайн и използват електронни банкови услуги доста по-често, което излага финансовата им информация и средства на риск.


Какви са заключенията? Познанието за онлайн заплахите започва да достига до точката, в която  потребителите, дори и тези, които не са били жертва на заплаха, са достатъчно наясно с рисковете. И с факта, че всеки е потенциална цел за атака от страна на кибер-престъпниците.
--------
За ESET

Основана през 1992 г., ESET е един от най-големите производители на решения за информационна сигурност за бизнеса и крайните потребители. Компанията е една от първите, които въвежда термина проактивна защита и продължава да е сред водещите играчи в индустрията в това отношение. ESET NOD32 Antivirus държи световния рекорд за брой спечелени награди "VB100" на Virus Bulletin и до момента не е пропуснал да засече нито един познат червей от старта на тестовете на независимата организация през 1998 г. На ESET NOD32 Antivirus, ESET Smart Security и ESET Cybersecurity за Mac разчитат милиони потребители по цял свят, а решенията за информационна сигурност на компанията са сред най-препоръчваните от специалистите в света. В България официален партньор на ESET е "Хай Компютърс".

За Хай Компютърс

Хай Компютърс е основана през 1998 г. и е официален представител на решенията на ESET за България от 2004 г. насам. Оттогава информационната сигурност е основен предмет на дейност на компанията, която е и ексклузивен дистрибутор на Cyberoam за България и територията на бивша Югославия, както и на решенията на Qualys и Sonicwall.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар