четвъртък, 10 ноември 2011 г.

Ноември - месец за борба с рака на белия дроб


 
Новите методи на лечение увеличават продължителността на живота след поставяне на диагнозата при пациенти с напреднал рак на белия дроб

Във връзка с Месеца за борба с рака на белия дроб, Рош България организира научен симпозиум на тема: Персонализирана терапия при недребноклетъчен рак на белия дроб“, който ще се проведе в рамките на Националния онкологичен конгрес, на 11 ноември 2011 г. от 18.15 -19.15 часа в резиденция Бояна, зала А.
Лекторите: д-р Владимир Канарев, Комплексен онкологичен център - Пловдив, доц. Димитър Калев, УМБАЛ „Света Марина“- Варна и д-р Данаил Дамянов, СБАЛО – София ще се спрат на: „Оптимизиране на лечението на първа линия терапия при недребноклетъчен рак на белия дроб“, „Роля на тирозин киназните инхибитори при първа линия терапия на недребноклетъчен рак на белия дроб“,  „Терапевтични алгоритми при лечението на недребноклетъчен рак на белия дроб“. 
 
Ракът на белия дроб е най-разпространеното злокачествено заболяване при мъжете в световен мащаб и едно от най-честите при жените. Въпреки че обикновено се възприема за болест при пушачите, всъщност близо 13% от случаите на рак на белия дроб са при хора, които никога не са пушили.
Според статистиката за България ракът на белия дроб представлява 18% от всички случаи на рак при мъжете и 4% от случаите на рак при жените. Това го прави най-честия вид рак при мъжете и 8-ми по честота при жените. 77% от случаите на рак на белия дроб са открити в стадий ІІІ и стадий ІV, когато вече има метастази в други органи. Средно за една година в България се регистрират 3282 смъртни случая от рак на белия дроб. Общо всички пациенти с това заболяване са около 11 000 само в нашата страна. 
-----
Повечето типове рак на белия дроб нарастват бавно и често минава много време преди да се проявят симптомите. Тъй като е обичайно ракът на белия дроб да метастазира доста рано, в много от случаите той бива диагностициран едва, когато ракови клетки са се появили на други места в организма.
 
Конвенционална терапия за болестта включва хирургично лечение, лъчетерапия, химиотерапия. Неотдавна бе постигнат значителен напредък в лечението на рак на белия дроб, чрез нови класове лекарства, които имат различен механизъм на действие от традиционните такива. Това е персонализирана терапия, при която се атакуват само раковите клетки и не се засягат здравите. Друг метод е блокирането на достъпа на кислород и хранителни вещества до раковите клетки, които се нуждаят от тях, за да се делят и метастазират.  По този начин туморът остава без необходимите за растежа му вещества, което го кара да се свие и да спре да расте. 
 
Средната продължителност на живот на пациенти след диагностицирането им с рак на белия дроб е шест месеца. „Поради факта, че ракът на белия дроб е най-често срещаното злокачествено заболяване с почти 100% смъртност, инвестирането в проучвания за нов тип лечение е изключително важно”, казва д-р Методия Чадиковски Генерален мениджър на Рош България. „Нашата цел е ракът на белия дроб да се превърне в хронично заболяване, с което хората да живеят, а не да продължи да бъде болест с неизбежен летален край. Затова всеки месец живот, който успяваме да спечелим за пациентите си с това коварно заболяване, е голяма победа, както за нас, така и за медицината като цяло”, допълва той. 
-------
дребноклетъчен и недребноклетъчен рак на белия дроб (НДКРБД), въз основа на това как изглеждат раковите клетки, видяни под микроскоп. НДКРБД съставлява около 80% от всички случаи на рак на белия дроб. Основните симптоми на рака на белия дроб са:  кашлица, която не изчезва; задух или хриптене по време на дейности, които преди са извършвани лесно; пресипнал глас; отделяне на кръв при кашляне; загуба на апетит или нежелана загуба на тегло, без видима причина; повтарящи се пристъпи на бронхит; болки в гърдите, гърба и ръцете.
Стандартната процедура за определяне дали недребноклетъчния рак на белите дробове се е разпространил е известна като определяне стадия на заболяването. Стадиите се определят в границите между стадий 0 и стадий ІV:
СТАДИЙ 0 означава, че ракът на белия дроб е открит в клетките, които са разположени по протежение на въздушните пътища. Лечението на този етап би могло да бъде хирургична намеса.
СТАДИЙ I означава, че туморът е малък и не се е разпространил в белите дробове. Той не засяга основните разклонения на бронхите и няма разсейки в лимфните възли или в някой друг отдалечен орган. Възможното лечение включва хирургична намеса, лъчетерапия и/или химиотерапия.
СТАДИЙ II означава, че туморът е засегнал лимфните възли в болния бял дроб, но не и тези извън него. Възможното лечение включва хирургична намеса, лъчетерапия и/или химиотерапия.
СТАДИЙ III означава, че туморът се е разпространил извън белите дробове към лимфните възли в средната част на гръдния кош. Възможните начини за лечение включват хирургична намеса, лъчетерапия и/или химиотерапия.
СТАДИЙ IV означава, че ракът е засегнал други части на тялото като мозъка, черния дроб или костите. Възможните лечения включват лъчетерапия и комбинирането на химиотерапия и/или нови групи лекарства.
------
Рош е лидер в ориентираното към развойна дейност здравеопазване със синергични разработки в областта на лекарства и диагностика. Рош е най-голямата биотехнологична компания в света с различни лекарства в онкологията, вирусологията, възпалението, метаболитните заболявания и заболявания на централната нервна система. Рош също е световен лидер и в ин-витро диагностиката, тъканната диагностика на ракови заболявания и новатор в грижите за хора с диабет. Стратегията за индивидуализирано здравеопазване на Рош има за цел да осигурява лекарства и диагностични методи, които допринасят за подобряване здравето и повишаване на качеството на живот на пациентите. През 2010 година в Рош работят над 80 000 души и са инвестирани над 9 милиарда швейцарски франка в изследвания и развойна дейност. Дженентек, САЩ, е изцяло собственост на Рош Груп. Рош притежава основен дял в ШугайФармасютикъл, Япония.

Няма коментари:

Публикуване на коментар