Translate

вторник, 22 юли 2014 г.

Лекари и пациенти ще излязат заедно на улицата


ако няма актуализация на бюджета на здравната каса в рамките на този парламент или не се намери решение да се покрие недостигът на средства в Касата.

Това каза председателят на Асоциацията на университетските лечебни заведения у нас проф. Валентин Игнатов, цитиран от Дарик.
Проф, Игнатов подчерта, че ако необходимата актуализация на парите за здраве се остави в ръцете на следващия парламент, дотогава няма да има здравеопазване. В открито писмо до медиите университетските болници декларират, че няма да отказват лечение, нито да затварят врати. Орязването на парите им от страна на НЗОК обаче вече било поставило тези болници в невъзможност да плащат на фирмите, които доставят лекарства, медицински изделия и консумативи.
Като еднолични и императивни определят университетските болници в страната действията на Здравната каса, в рамките на които тя сама решавала колко от дължимото на болниците да заплати.
Според проф. Валентин Игнатов начинът, по който институцията финансира болниците, бил в противоречие както със Закона за здравето, така и с българската Конституция.
"Предупреждаваме, че ако няма актуализация на бюджета или не се намерят средства, тези пари, ако няма актуализация да бъдат заменени по друг начин, тогава ще има протести. Ние казваме, че не бива да се допуска липсата на актуализация на бюджета да доведе до протести. Апелираме правителството да внесе в парламента актуализация на бюджета. Положението, ако няма актуализация, ще доведе до 90-те години - пациенти си носеха медикаментите, чаршафи, включително минералната вода", заяви проф. Игнатов. 
Представители на пациентски организации и ръководството на БЛС остават в протестна готовност до септември. От Българския лекарски съюз призоваха да се покрие целият дефицит в касата. с недостатъчната актуализация отговорността се прехвърля на следващото правителство, защото то ще трябва да търси резерви за попълване на здравната хазна.
"Последните два месеца от годината няма да има пари за болнична помощ. Да му мислят управляващите, които решават въпроса само за два месеца напред и оставят другото на новото правителство. Всички знаят, че парите не стигат, но в края на годината те се прехвърлят за следващата, за да няма дефицит и така проблемите си остават едни и същи. Болниците няма да имат пари, така че ни чака една гореща есен, нека политиците да го имат предвид съобщи пред TV7 д-р Юлиан Йорданов, който е зам.-председател на Българския лекарски съюз и лекар в Първа градска болница в София.

Няма коментари:

Публикуване на коментар