Translate

вторник, 22 юли 2014 г.

НАСА отличи български лекар



Български лекар получи сертификат за върхови постижения от НАСА. За първи път
Американската космическа агенция отличава чуждестранен учен за принос в изследванията на центъра в Хюстън, съобщи bTV.
Проф. Огнян Колев е специалист по нервни болести, заместник-директор на болница „Св. Наум', преподавател в Медицинския университет и в още десетина висши училища, сред които Харвард, Импириъл Колидж в Лондон, Мюнхенския и Тексаския университет. За пръв път е поканен в
НАСА преди 22 години. В космическия център за невронауки той работи по преодоляването на космическата болест. В безтегловност астронавтите губят реална представа за дистанция и положение на тялото, губи се координацията между зрителната и вестибуларната система. „Това е основен проблем при астронавтите - ориентиране по време на космичния по-лет. Това е причината да се развие тази космична болест, която в голям процент от случаите затруднява научната работа по време на полет, а да не говорим, че при някои случаи се проваля и експериментът', обяснява проф. Огнян Колев.
Професорът участва в разработването на специален костюм, който чрез вибрации предизвиква усещания в различните части на тялото, в координация с движението в пространството. В момента костюмът се тества от НАСА и от американската военна авиация. Българският невролог неведнъж е получавал покана да работи постоянно за космическата агенция, но не е приел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар