Тенденцията на затлъстяване и при бременните жени
нараства. Лошото
хранене е опасно за бъдещите майки и може да предизвика проблеми по време на
бременността,
които да доведат до преждевременно раждане. Липсата на витамин Д също има отношение към преждевременните раждания, а консумацията
на продукти, бедни на желязо и калций от майката, води до нисък хемоглобин у
бебето и до риск от развитие на анемия, напомнят специалисти.Много бременни не съобразяват
хранителния си режим с тази опасност-алергиите и приемат в големи количества
продукти, които биха провокирали проблема, като прясно мляко, фъстъчено масло,
шоколад и др.
Бебетата,
родени от майки, хранещи се твърде много или нездравословно, са с по-висок риск
от затлъстяване, диабет и други хронични незаразни заболявания.
Прекомерното
спазване на диети, гладуването и консумацията на ограничен кръг от хранителни
продукти е не по-малко опасно за бъдещите майки и техните деца.
Според специалистите при около половината от недоносените бебета у нас, които са една
десета от всички новородени, това е пряко последствие от начина на живот и
режима на майката. Такава опасност има при включване на големи количества
животински продукти и месо в диетата, каза доц. Ралица Георгиева, която завежда
Клиниката по неонатологията в Специализираната болница за лечение на детски
болести. Изследвания
показват, че 42% от пеленачетата от 6 до 13 месечна възраст имат нисък хемоглобин. Причината
за това е неправилният начин на хранене и краткият период на кърмене.31% от децата
между половин и 5 години също са с нисък хемоглобин. Над 11% от пеленачетата
до 6-месечна
възраст изостават в растежа, което е белег за неадекватен хранителен режим.
Храненето на детето през първите 1000 дни от живота му е от изключително
значение за програмирането на имунитета му и за намаляване на риска от
възпалителни заболявания, алергии и затлъстяване, обясняват специалистите.
При жени с
наднормено тегло има почти 4 пъти повече мъртви раждания и се налага три пъти
по-често израждане с цезарово сечение.
Резултатите
от съвместно проучване на МЗ, здравната парламентарна комисия и 15 болници в
страната, сред 374
човека, от които 92% жени показват, че повече от половината от анкетираните изобщо не спортуват,
а други 8% практикуват някакъв спорт едва 2 до 3 пъти в месеца. Над 25% от българите
консумират тестени изделия за закуска. Колбасите, които според специалистите е
добре да се избягват или намалят до минимум, са традиционна храна за повече от
18% от анкетираните, а месото консумират поне веднъж на ден52% от младежите. Противно на съветите на специалистите 19% от българите
ядат десерт на вечеря, а 12% и на обяд. А за близо 70% кафето е задължително.87% от
населението на България използва йодирана сол.
Няма коментари:
Публикуване на коментар