петък, 25 юли 2014 г.

Близо 200 са одобрените българи, кандидатствали по програмата „Работата на живота ми"За да има шанс да замине по нея за Германия, човек трябва да е на възраст от 18 до 35 г. (изключение до 40 г. се допуска за професиите в здравеопазването) , казаха за

в. „Преса" от Агенцията по заетостта.. Кандидатите трябва да са безработни в родината
си, да имат диплома от средно професионално учебно заведение или от университет по професия, която спада към особено търсените в Германия. Освен това трябва да има и обявено работно място в местна агенция по труда в Германия. От немската страна е предвидено финансиране на езикови курсове, както още преди заминаването, така и след пристигането.

През февруари 2014 г. трудовите посредници в Германия представиха у нас оферти по програмата за обучение в различни предприятия в седем федерални провинции. Бавария например търси млади хора, които се интересуват от професионално обучение за хлебар, медицинска сестра, шофьор, техник, готвач, ресторантьор, хотелски служители. Практическото обучение се извършва в съответната фирма, а теоретичното - в професионална гимназия.

След интервю за представяне пред бъдещия работодател одобрените кандидати получават договор за два-три месеца. В края на практиката се решава дали да се предложи място за обучение на младежите според това, което са показали през тези месеци. Специалисти са наблюдавали техните мотивация, старание и умения.

Обучението трае от една до три години и половина в зависимост от избраното поприще. Освен заплата през това време специализантът получава помощ, за да си намери квартира, както и разчита на личен съветник за контактите си с местните хора и институциите, и дори за да си намери забавления за свободното време.Няма коментари:

Публикуване на коментар