Translate

вторник, 22 юли 2014 г.

Здравният министър д-р Таня Андреева подкрепя пълния размер на исканата от Надзора на НЗОК сума в размер на 328 млн. лв.


Тя обясни, че парите ще дойдат от“рязане“в други сектори. По думите й сега актуализация се налага не защото са свършили парите в Касата, а защото ще свършат до края на годината.Тя определи недостига на средства в НЗОК от 2010 година насам като хроничен, но ненормален. Припомни, че след пренасочването на близо 2 млрд. лв. от бюджета на касата по времето на финансовия министър Дянков, касата вече няма буфери и резерв.
Успоредно с това пък дейности от МЗ бяха прехвърлени в НЗОК, което увеличи разходите с над 350 млн. лв. Сериозна причина за дефицита, според д-р Андреева, е и безконтролното разкриване на нови лечебни заведения. Само за последните 4 години теса над 50 в страната и струват на НЗОК над 150 млн. лв. Според здравния министър  няма да има дефицит в размер на 100 милиона лева. 
"Нека отбележим, че Националната агенция за приходите за първи път тази година от насъбрани здравни осигуровки ще може да покрие разликата и най-вероятно част от разплащанията за декември ще бъдат прехвърлени за януари, както се прави всяка година Разликата от 100 млн. лева, които не могат да бъдат отделени за актуализацията на бюджета на Здравната каса, ще дойдат от здравни вноски", каза тя пред бТВ .
Д-р Андреева заяви, че ще напусне поста си с мисълта, че "можеше и много повече да направим, но в зависимост от условията и ситуацията, в които работим, ви уверявам, че нито един ден за нас не е бил нулев."

Няма коментари:

Публикуване на коментар