Translate

вторник, 22 юли 2014 г.

Електронизацията на търговете за медикаменти ще позволи цената на лекарствата да падне с около 20%,

Проект за електронизация на търговете за лекарства може да бъде осъществен и да заработи реално до три месеца. Благодарение на него в реално време се вижда къде какви потребности има и на какви цени се купува, обясни здравният министър д-р Таня Андреева.
По думите й анализите показват, че в момента в пъти варират цените на едни и същи медикаменти при едни и същи количества в отделни здравни заведения. Електронизацията на обществените поръчки предвижда приетата от правителството Национална стратегия за развитие на сектора на обществените поръчки 2014-2020 г. 
Вече е изработена онлайн платформа от Варненския медицински университет за централизирано провеждане на поръчките за покупка на лекарства. Пилотно тя ще се използва от няколко държавни болници, а в близките месеци трябва да може да се въведе от всички лечебни заведения. След като бъде избран доставчик, той ще има 2 часа срок, в който да парафира договора с електронен подпис. Ако не го направи, ще спечели следващият класиран участник. Благодарение на платформата МЗ и НЗОК ще могат постоянно да следят коя болница от какви лекарства има нужда, както и на каква цена ги купува и от коя компания. "Очаква се чрез онлайн провеждането на обществени поръчки рисковете от грешки да бъдат сведени до минимум. Така възможностите за обжалване също ще бъдат намалени драстично. 75% от обществените поръчки над 100 хил. лв. се обжалват, а в ЕС процентът е между 3-5 на сто.

Няма коментари:

Публикуване на коментар