Translate

вторник, 22 юли 2014 г.

Актуализация на бюджета на НЗОК в размер на 225 млн. лв ще остави касата без пари в последните месеци на годината



Защото така формулирано - 200 млн. за болнична помощ и 25 млн. за онколекарства - искам веднага да поясня, че онколекарствата се плащат в голяма степен и чрез
аптеките, и то - доста скъпи медикаменти, каза управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Освен това през аптеките минават пациенти с други заболявания, които струват скъпо. Там са редките болести - има заболявания, при които един пациент струва 67 000 лв. месечно. Освен това, когато говорим за болнична помощ, една част от нея, особено хирургията, е свързана с медицинските изделия. И тогава дейността няма никакъв смисъл, ако медицинското изделие не е поставено. Така че към така предложения законопроект, моят апел е да помислим много задълбочено, каза още тя.
След октомври няма да има средства, с които НЗОК да заплаща на аптеките за лекарства за домашно лечение, предупреди управителят на НЗОК. Д-р Тодорова посочи, че ако бюджетът на НЗОК изобщо не бъде актуализиран, през следващата година ще се влезе с голям дефицит.
Министерството на финансите направи свои разчети и не уважи искането за допълнителни 328 млн. лв., за каквото настояха Надзорният съвет на Касата, здравният министър д-р Таня Андреева и БЛС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар