Translate

четвъртък, 24 юли 2014 г.

Пациентски организации: 1,5 млн. българи ще останат без лекарства. Това е геноцид



Ако актуализацията на бюджета на НЗОК е 225 млн. лв., то от средата на септември на 1,5 млн. българи-онкологично болни, трансплантирани и другите пациенти с хронични тежки заболявания ще бъде подписана смъртна присъда. Това обявиха четири национално представени пациентски организации.
На специална пресконференция те изразиха своето изумление от факта, че финансовия министър Петър Чобанов си е позволил да разпредели 225 млн. лв.
Те посочиха, че уловката тук е в тези 25 милиона лева, отново става дума за болнично лечение на онкоболните, а не за тези, които се нуждаят от животоподдържаща терапия.. По този начин цялата сума отново ще се разпредели към болниците. Така, според националните пациентски организации, политиците искат да се предпазят от бъдещи лекарски протести. Разиграваният политически фарс с парите на НЗОК не само, че присъжда смъртна присъда на милион и половина български граждани, но и противопоставя болничните лекари на болните хора.
Представителите на пациентските организации определиха като абсолютна наглост и безумие да се отделят милиарди за частната банка КТБ, но да не се дават 100 млн. лева за здравето на българските граждани. Те настояха за Бюджет 2015 - парите за здравеопазване да скочат два пъти и да достигнат 6% от общия бюджет, като парите на НЗОК от здравните вноски да се гледат като отделен бюджет и финансовото министерство да не се меси в тях.
От Българския пациентски форум обявиха, че в момента водят консултации с адвокатите си за завеждане на дело за геноцид срещу държавата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар