Translate

вторник, 22 юли 2014 г.

Наблюдавам изключително политическо говорене и много малко експертно говорене в публичното пространство


Това каза д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването, създател на здравната каса и почетен председател на Международния институт по здравеопазване и
здравно осигуряване, пред БНР.
Той напомни, че в отчета на Министерството на финансите за първите четири месеца на годината е записано, че в касата се очертава дефицит от 172 млн. лв., а сега изведнъж ръководството на осигурителния фонд прогнозира недостиг от 328 млн. лева.
„В Закона за държавния бюджет са заложени два буфера за различни разходи към бюджета на Министерството на здравеопазването . Единият е от 194 млн. лв., а другият - от 188 млн. лева. Това са 382 млн. лв. сумарно, които още не са използвани, а вече говорим за актуализация. Когато имате предвиден дефицит от 172 млн. лв. и той е нараснал до 328 млн. лв., а в същото време имате 382 млн. лв. неизползвани, за какво всъщност говорим? Очевидно става въпрос за политическа кампания, най-напред беше в областта на банките - там очевидно не успя, сега тръгна в областта на НЗОК", обяви той. "Както говорим за банките, че не трябва да има публични произволни приказки, същото трябва да го кажем и за НЗОК, защото тя на практика е нашата здравна банка", заяви още д-р Семерджиев. "Не очаквайте да има някаква промяна към по-добро развитие в здравеопазването, докато там не се предприемат реформи", категоричен бе той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар