Translate

вторник, 22 юли 2014 г.

Няма нито един излекуван накрозависим у нас по метадоновите програми



макар че държавата харчи всяка година милиони левове за тях, заяви здравният министър д-р Таня Андреева. За мен това е абсолютно недопустимо и се налага да се
пристъпи към коренно нов начин на работа с наркозависими - сега просто се дават едни пари, които потъват без никакъв реален ефект. На практика Националният център по наркомании не се закрива, а просто дейността му се прехвърля към институции, които имат повече опит, какъвто е Националният център за опазване на общественото здраве (НЦОЗА).
"Центърът не се закрива, просто минава под друга шапка и с друга организация на контрола. Всички програми, по които сега се работи, ще продължат да се реализират.Целта е по-добър контрол", акцентира д-р Андреева. Тя допълни, че системата за лечение на наркозависими по метадонови програми не е била контролирана 5 години, а резултатите от извършената проверка се оказали шокиращи и показали фрапиращи нарушения. От МЗ ще връчат доклад за дейността на Националния център по наркомании на прокуратурата. В доклада се казва, че в 7 от общо 30 програми за лечение е установено, че голяма част от вече стабилизираните пациенти получавали повече от нужната доза метадон на ден. Освен това на пациентите не се правел тест на урината при вписването им в програмите за лечение, каквото е изискването на закона. В 8 от програмите се е установило, че въпросните тестове били с изтекъл срок на годност. В 1/3 от програмите наркозависимите получавали метадон за домашно лечение. А наркозависими на метадон със седмици не стъпват в центъра и не работят с психолозите. Медикамент за вкъщи пък  получавали дори хора, които имали положителни тестове на урината за употреба на опиати, се посочва още в доклада. 
"Когато прочетох доклада, изпитах чувството, че държавата, макар и мълчаливо, чрез тези програми става съучастник в това метадонът вместо да се работи за оздравяването на тези хора, да се препродава на други“, добави д-р Андреева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар