Translate

петък, 25 юли 2014 г.

Първото бебе с трима родители може да се роди във Великобритания

Създаването на деца с ДНК от трима родители вече няма да звучи като сюжет от фантастичен филм. Повече от 100 бебета с трима родители биха могли да се раждат в Обединеното
кралство всяка година, след като правителството обяви плановете си за легализиране на спорна медицинска процедура.
След промените, които направи правителството, свързани с раждаемостта, през февруари, Великобритания може да стане първата страна в света, позволила митохондриалната замяна. Методът, все още е на етапа научни изследвания в лаборатории в САЩ и Великобритания, се състои в отстраняването от яйцеклетката на майката на дефектната митохондриална ДНК и заместването й със здрава такава от друга жена.
Досега няма доказателства, че техниката е опасна, но рискът за неизвестни странични ефекти остава и той може да засегне всички следващи поколения, носещи това ДНК, съобщава вестник "Гардиън".
Министерството на британското здравеопазване обяви плановете си за легализиране на тези ин витро процедури с цел предпазване бебетата да наследяват инвалидизиращи генетични заболявания като мускулна дистрофия, слепота и мозъчни заболявания, които са свързани с митохондриите - енергийният източник на клетките. Съобщението следва консултации, започнали преди три месеца. Окончателното решение може да дойде най-рано през следващата година, ако получи одобрението на двете камари на парламента. Процедурата, която ще се използва при ин витро, е силно противоречива, тъй като включва участието на трима родители - две майки и един баща. Критиците твърдят, че това може да доведе до създаването на "дизайнерски деца".

Няма коментари:

Публикуване на коментар