Translate

петък, 25 юли 2014 г.

Първото бебе с трима родители може да се роди във Великобритания

Създаването на деца с ДНК от трима родители вече няма да звучи като сюжет от фантастичен филм. Повече от 100 бебета с трима родители биха могли да се раждат в Обединеното
кралство всяка година, след като правителството обяви плановете си за легализиране на спорна медицинска процедура.
След промените, които направи правителството, свързани с раждаемостта, през февруари, Великобритания може да стане първата страна в света, позволила митохондриалната замяна. Методът, все още е на етапа научни изследвания в лаборатории в САЩ и Великобритания, се състои в отстраняването от яйцеклетката на майката на дефектната митохондриална ДНК и заместването й със здрава такава от друга жена.
Досега няма доказателства, че техниката е опасна, но рискът за неизвестни странични ефекти остава и той може да засегне всички следващи поколения, носещи това ДНК, съобщава вестник "Гардиън".
Министерството на британското здравеопазване обяви плановете си за легализиране на тези ин витро процедури с цел предпазване бебетата да наследяват инвалидизиращи генетични заболявания като мускулна дистрофия, слепота и мозъчни заболявания, които са свързани с митохондриите - енергийният източник на клетките. Съобщението следва консултации, започнали преди три месеца. Окончателното решение може да дойде най-рано през следващата година, ако получи одобрението на двете камари на парламента. Процедурата, която ще се използва при ин витро, е силно противоречива, тъй като включва участието на трима родители - две майки и един баща. Критиците твърдят, че това може да доведе до създаването на "дизайнерски деца".

Илко Семерджиев: Реформаторите направиха ляв завой, не издържаха теста "Костов - президент"


Меглена Кунева e част от Големия шлем на Путин и Първанов и не може да се определи като дясна Реформаторският блок не може да управлява дори себе си, надали ще съумее да управлява с ГЕРБ, а за държавата съм категоричен – нямат капацитет за подобен героизъм Нямам поколенчески спор с Радан Кънев, а ценностни различия Не
бива гледната точка на професионалиста Иван Костов за банките да е опорочена само защото е вложител, казва пред Fаktor.bg бившият министър на здравеопазването в правителството на ОДС 
На въпроса каква е  диагнозата му - защо политическите водачи не могат да се утвърдят като лидери на общественото мнение отговори:
 - Това е важна тема, която има не само политическо значение, но и философски измерения. Според мен, водачът не е само олицетворение на формацията, която оглавява – той представлява и персонална идентификация, която се оценява на първо място като личност, а след това като събирателен образ на идеите и практиките на партия, организация, държава и т.н. В този смисъл, на преценка подлежат и личните качества, и биографията на лидера. Много често този подход засенчва дори историята на представляваната организация, което показва огромното значение на личността. А конкретно на въпроса – хората не уважават личности, които вместо да бъдат наистина водачи, когато са поставени на челно място се тътрят след събитията и чакат да научат какви са обществените нагласи, за да заемат удобна позиция. Голяма част от днешните лидери са обикновени конформисти и поради това определението „водачи“ за тях е само формално. Това е съществена причина мнението им да не тежи в обществото. Другият неприятен факт е, че преобладаващото мнозинство от тези хора не се стараят да бъдат положителен пример за останалите, а този който не може да се откаже от егото си…

М. Миланов: В БЛС си въртят задника, а той все си е отзад


Аз почти съм прекратил отношения с централното ръководство, защото тези хора няколко месеца заради постове и пари си въртят задника, без да си дават сметка, че той все ще им е отзад, заяви по БТВ проф. Милан Миланов. Така БЛС олеква, а в системата има тежка апатия и недоверие. Цялата България е във филм. Ние, лекарите, играем в "Ловци на духове", а пациентите в "Търсачи на съкровище". За да получиш нормална лекарска помощ, си е намиране на съкровище. Ние болниците и доболничната помощ ще направим наш собствен пакет услуги. Като ми дават 20 лв. да извърша една услуга, за толкова трябва да я извършва; башка труда, обясни Миланов.

България - втора по нисък дълг в ЕС, но за кратко




България остава на второ място в ЕС по най-нисък държавен дълг, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат за първото тримесечие. Към края на първото тримесечие дългът на България се е увеличил с 1,4% спрямо предходното
тримесечие и с 2,3% на годишна база, достигайки 20,3% от БВП. През предходното тримесечие и година по-рано дългът ни е бил съответно 18,9% и 18% от БВП. В същото време обаче страната ни емитира нов дълг през второто тримесечие в размер близо 3 млрд. лв. или 1.5 млрд. евро. Половината от него е за погасяване на стари дългове, но другата половина за покриване на бюджетния дефицит, което ще влоши показателя към полугодието. Освен това настоящето правителство, което се очаква всеки момент да подаде оставка, предложи ново увеличение на дълга с 3.4 млрд. лв. или 4.2% от БВП за 2014 г. Това ще откара общия дълг на рекордното ниво от 26.2% от БВП. Причината за новия дълг са намалени приходи, дупка в НЗОК и спасяването на КТБ. Емитирането на този нов дълг поне засега е блокирано от опозицията в парламента заради бойкот на заседанията му. От там обаче настояват за увеличение на дефицита със 7%, което ще направи страната още по-задлъжняла. Служебното правителство, което трябва да стъпи в длъжност до 2 седмици няма право да емитира дълг. Средно за ЕС правителственият дълг се е увеличил до 88% от БВП през първите три месеца на годината спрямо 87,2% през последните три месеца на миналата година и 86,2% година по-рано. За еврозоната държавният дълг се е увеличил до 93,9% от БВП през първото тримесечие от 92,7% през последното тримесечие на миналата година и 92,5% година по-рано. От държавите в ЕС Естония е с най-нисък дълг – 10 на сто от БВП. Люксембург е на третата позиция след нас с 22,8%. Най-висок към края на първото тримесечие е дългът на Гърция – над 174% от БВП, следвана от Италия – 135,6%, и Португалия – почти 133%.

Австралийски учени създадоха кондом - убиец на СПИН




Той има 99,9 процента ефективност, при деактивиране на ХИВ вируса, на херпеса и на папилома вируса, който причинява рака на маточната шийка, съобщи вестник „Дейли мейл”.
В него се използва специален лубрикант на основата на антивирусен гел, който спира предаването на СПИН и на други венерически болести, като в същото време ограничава и риска от нежелана бременност. Лубрикантът съдържа 0,5-процентен разтвор на натриева антимикробна съставка, която се прицелва специално в ХИВ вируса и по този начин причинителят на инфекцията се унищожава без остатък, а рискът от проникването й у незаразения партньор е нищожно малък на теория и нулев на практика.
Предвижда се кондомът да е в аптеките из Европа до месеци. В Австралия, където той е създаден, продуктът вече е получил сертификат от австралийските власти и ще влезе в масово производство в страната континент.

Панталей Пътнико, бди над нас, бедните!



Църквата почита на 27 юли Свети Великомъченик Пантелей (наричан още Пантелеймон, Пан-талей, Воден Панталей, Панталей Пътник). Той е родом от Никомидия. Бил е подложен на жестоки мъки заради вярата си -палили го със свещ и го хвърляли в морето, но останал невредим, дали го на зверовете, сложили го в бъчва с гвоздеи и го търкаляли,
но пак нищо не му се случило. Най-после го посекли с нож. Но вместо кръв, потекло мляко, а дървото, за което бил вързан, се разлистило, цъфнало и дало плод.
Св. Пантелеймон бил велик лечител, особено добре церял болести на очите, затова на същия ден празнуват врачките, баячките и чакръкчиите. А народното поверие гласи, че на празника му жените не трябва да работят, защото иначе ще се случат лоши работи - порои, градушки, наводнения и всякакви злини. Прозвището му "Пътник" пък идва от това, че на този ден прелетните птици започват да се събират, за да отлетят на юг. Затова светецът се смята и за покровител на всички пътешественици.
Така погледнато, светецът като че ли си е съвсем наш човек по всички линии. Всъщност Никомидия е античен и средновековен град във Вити-ния, държавата на траките в Мала Азия. Разположен е в близост до Константинопол, на брега на Мраморно море. Което си е направо на един хвърлей място. След 324 г. за кратко фактически е столица на Римската империя по времето на Константин Велики, докато той не провъзгласява за такава строящия се наблизо Константинопол. Та в този град е роден и нашият Панталей Пътник.
Брей, какви хора сме имали. Да почнем поред защо го наричаме "наш". Мъчили го, горили го, клали го, а той оставал невредим - като нас, българите, без да се мерим с него, разбира се, защото сме твърде малки... Не само че оцеляваме, ами въпреки цялата бъркотия в държавата наши деца вземат златни медали на световни състезания по информатика и математика, натривайки носовете на далеч "по-развити" нации.
Най-пресен пример - тримата умници Христо Венев, ученик от СМГ "Паисий Хилендарски" в София, Енчо Ми-шинев от Математическата гимназия
"Атанас Радев" в Ямбол и Момчил Пейчев от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна - си дойдоха в понеделник с два златни и един сребърен медал от 26-ата международна олимпиада по информатика в Тайван (между другото, основана от акад. Благовест Сендов през 1987 г.) С постижението си Енчо успя да се класира в Топ 10 на най-добрите състезатели по информатика в света!
А пък други двама български юнаци -Огнян Ганчев и Евгени Георгиев - се върнаха с общо четири медала и европейска титла от Петнайстите игри за трансплантирани във Вилнюс. И двамата са с присадено сърце!
Е, само това за цъфналото и вързало дърво на светеца ни е малко в повече, защото ние където минем, жив дървесен вид не оставяме, но то е друга тема...
За лечителството обаче няма съмнение. Ако не са врачките и баячките напоследък, на кого да разчита народът? Ту лекарства няма, ту болниците заплашват, че ще хлопнат ке-пенците през септември, ту предупреждават, че скоро ще си носим чаршафи и храна. Последното вече сме го играли преди двайсетина години, така че няма да ни уплашат.
От любимата ми тема за здравеопазването да минем към по-глобалните неща. Чак сега разбах какво ще спре пороите и наводненията - ако поне един ден, на 27 юли, жените спрат да работят. Това никак не е лесно, да не кажем, че направо е невъзможно, защото какво ще стане тогава с бедната ни държава?! Изглежда никой не го е спазвал предишните години, та се докарахме на сегашния хал. Но не е късно да се поправим -жени, вземете нещата в свои ръце! Долу слугинстването вкъщи! Долу кариерата! Долу участието на партийни конгреси, пък били те и на Стогодишната! Спасете държавата!
На този боеви фон някак сладникаво-тъжно ми звучи песента: "Пътнико свиден, пътнико млад, тръгнал да видиш белия свят"... Да, защото е време да стягаме куфарите. Студенти, ученици, млади висшисти и обикновени гастар-байтери потеглят към чужбина, като прелетните птици. Ваканцията свърши. Панталей Пътнико, бди над тях! Те са нашите деца и близки и съм сигурна, че ако живеехме в нормална държава, въобще нямаше да тръгнат.

Славяна Манолова
В."Седмичен труд"



Близо 200 са одобрените българи, кандидатствали по програмата „Работата на живота ми"



За да има шанс да замине по нея за Германия, човек трябва да е на възраст от 18 до 35 г. (изключение до 40 г. се допуска за професиите в здравеопазването) , казаха за

в. „Преса" от Агенцията по заетостта.. Кандидатите трябва да са безработни в родината
си, да имат диплома от средно професионално учебно заведение или от университет по професия, която спада към особено търсените в Германия. Освен това трябва да има и обявено работно място в местна агенция по труда в Германия. От немската страна е предвидено финансиране на езикови курсове, както още преди заминаването, така и след пристигането.

През февруари 2014 г. трудовите посредници в Германия представиха у нас оферти по програмата за обучение в различни предприятия в седем федерални провинции. Бавария например търси млади хора, които се интересуват от професионално обучение за хлебар, медицинска сестра, шофьор, техник, готвач, ресторантьор, хотелски служители. Практическото обучение се извършва в съответната фирма, а теоретичното - в професионална гимназия.

След интервю за представяне пред бъдещия работодател одобрените кандидати получават договор за два-три месеца. В края на практиката се решава дали да се предложи място за обучение на младежите според това, което са показали през тези месеци. Специалисти са наблюдавали техните мотивация, старание и умения.

Обучението трае от една до три години и половина в зависимост от избраното поприще. Освен заплата през това време специализантът получава помощ, за да си намери квартира, както и разчита на личен съветник за контактите си с местните хора и институциите, и дори за да си намери забавления за свободното време.



Фонд за иновации в културата стартира с подкрепата на Мтел


Първият по рода си проект е дълготрайно партньорство между бизнеса и местната власт.

Мтел ще участва както в управлението на средствата във фонда, така и в дискусиите около моделите за управление на културни проекти. Успоредно с бизнеса и местната власт във фонда и разпределението на средствата в него ще участват творци и граждански организации от София.
Фондът ще отделя процент от набраните годишни средства за капитализация, а с останалите планира да финансира проекти, избрани на конкурсен принцип в сферата на съвременното изкуство и артистични иновации. Фондът се администрира от „Асоциация за развитие на София“. Приоритетите и програмите на Фонда се подготвят от Консултативен съвет.
„Създаването на Фонда е експеримент, но само смелостта за промяна може да доведе до новаторски решения и положителни промени. Вярваме, че фондът ще се превърне в лаборатория за иновации, място за артистични експерименти и креативни решения, а с тях ще допринесе и за икономическото развитие на градовете и регионите“, коментира Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в Мобилтел.

Панчо копнее за истинска нова дясна партия, предлага реформи в политическото управление



Докога, още колко, ще потъваме? При тези доходи, при тази мизерия всеки европейски народ, а не само европейски би се вдигнал на революция. При тази всеобхватна корупция, ширещо се беззаконие и несправедливост всеки народ би се вдигнал на революция. Всеки народ, но не и нашият. 500 години турско робство, 50 години
комунизъм и той се е превърнал в мърша мизерства, гладува, боледува и тихо умира, но не реагира. Това е положението, а решение има. Решението изисква не само думи, говорене (да са живи и здрави момчетата и момичетата от "Протестна мрежа", от другите автентични граждански организации, това, което правят, е похвално, но не е достатъчно; сега и под вашия натиск, мили момчета и момичета, една група свински бутове, наречени олигарси, ще бъдат разобличени, но на тяхно място ще дойдат други, също толкова нагли и алчни и така до безкрай), а изисква действие. Само когато властимащите управляват почтено, компетентно с отговорност и загриженост за обществото, тогава гражданите живеят добре. Следователно трябва да се създаде дясна синя партия, която няма да има нищо общо с досегашните. Ето как виждам партията, нейната идеология и управленски действия. Управление:

Ако партията е получила доверие и е в парламента, то:

Още първия ден внася поправка за субсидиите вместо по 10-12 лв. на глас

-1 лв. (напълно достатъчно, не приемам аргумента "ако не получават субсидия, ще крадат" - това е аргумент на крадци.); Внася се предложение само партии, които са минали поне 3%, да получават тази субсидия от 1 лв. В следващите няколко дни се внася предложение за драстично намаляване на бюджета на депутатите(служебен автомобил - само един за целия парламент за председателя - това не е популизъм, а рационалност и морал; отпадат заплащанията за участие в комисии.

Първите няколко дни се внася предложение за намаляване броя на областните администрации - предостатъчно са 5-6. (Цялата ни страна е колкото един квартал на голям американски град, а администрация, бюрокрация бол, на голия задник чифте пищови.) Трябва да се намали броят на общинските съветници. Например: до 50 000 община - 5 общински съветници са предостатъчни; при общини от 50 0000 души са достатъчни 9 съветници. Същия ден внасяме и предложение за оптимизиране на общинските администрации (нова карикатура градчета с по няколко хиляди население кмета - 23 заместници - безполезни, но се назначават не защото има нужда от тях, а за да се осигури работа на някой партиен активист, някой роднина. Това може лесно да се направи чрез бюджета например за кмета на община до 100 000 се дава месечно 3500 лв. за заплати. Министерства М-во на финансите - за него е важно финансовата идеология - строго спазване на гласувания бюджет; никакво прахосване на пари за глупости, за ненужни цели. Всяка стотинка да се дава за обществено приемливи каузи, за добри дела.

М-во на икономиката: да се започне компетентна, приватизация на държавни стопански субекти (и в момента съществуват, зле управлявани, безперспективни; изцяло или на обособени части -чиста и точна приватизация - възможна е и такава, без далавери; в срок от 1 месец. Бизнесът трябва да работи в спокойна дългосрочна среда; да не бъде рекетиран, забавян, унижаван.

М-во на образованието: редукция на администрацията - това не са служители, инспектори, регионални дирекции - те се закриват. Канят се родителите на събрание, на което те избират настоятелство (предполага се, че ще изберат най-добрите сред родителите) и това настоятелство получава истински права - то да назначава директор; то да рапределя регламентирания бюджет от държавата (съобразно броя на учениците).

М-во на здравето - много лоша организация и безпаричие, резултат системата отнема здраве, живот.

Проблем №1. факт е, че здравната каса се източва - източват я лични лекари, източват я специалисти от доболнична помощ, източват я болници, източват я лаборатории.

Проблем номер 2. За милионите пенсионери и деца, за които държавата е ангажирана да плаща осигуровките, да ги заплаща 100%, а не наполовина.

Проблем номер З. Бърза помощ няма пари, няма лекари. Пациентите се лекуват от фелдшери (в 21ви век, в Европа) Решение на проблемите:

ПРОБЛЕМ НОМЕР 1: Здравната каса освен финансовите дейности трябва да поеме и медицинския одит. Областните каси, в които работят 50-100 човека, се преструктурират. В тях ще работят 5-10 лекари с опит, специалност. В областната каса е достатъчно да работят и 2-3-ма финансисти, които да извършват финансовата дейност.

ПРОБЛЕМ НОМЕР 2: Решава се от добросъвестно Народно събрание с приемането на бюджета.

ПРОБЛЕМ НОМЕР 3: В медицинската практика има два вида медицински индикации - спешни състояния (при които медицинската помощ трябва да започне незабавно - инсулти, инфаркти, артериални емболии, хипертонични кризи, катастрофи с тежки наранявания и др.), и състояния, които не са спешни. Държавата чрез бюджета на М-то на здравето е длъжна да осигури само спешните състояния (и за осигурени, и за неосигурени).

Пилотно въвеждаме супер модерно лечение на хепатит С и цироза



Революционното ефективно лечение на хепатит С и цироза ще се въведе у нас пилотно за 10 - 15 пациенти, съобщи ръководителят на клиниката по хепатогастроентерология в УМБАЛ „Св. Марина“проф. Искрен Коцев, по повод Световния ден за борба с
хепатита-28 юли.
Приемът на новите американски хапчета-„убийци“ на хепатит С е два пъти дневно.
Новата терапия показва много по-голяма ефективност и то след 8 до 12-седмично лечение като инфекцията се премахва в 95-98% от случаите.
Гастроентерологът добави, че новото революционно лечение ще е по-кратко от досегашното и по-скъпо, но обществото ще плаща по-малко за лечение на тези пациенти.
В момента терапията срещу хепатит С продължава от 6 до 12 месеца, а съпътстващи заболявания като сърдечносъдовите, диабет и затлъстяване, затрудняват лечението. Новите таблетки до седмица ще имат търговско название, а до 25 януари 2015 г. ще бъдат одобрени от специализираните агенции в ЕС. в ЕС. За да се разрешат у нас за употреба и да влязат в позитивния списък ще трябват още от 3 до 6 месеца.

Играта на политика руши институциите



След постигането на споразумение за дата на предсрочните парламентарни избори и ограничения хоризонт на настоящия парламент главната задача на българските политици остана просто да гарантират поне минимална политическа стабилност. Това беше и тяхната заявка, но решиха да тръгнат към нея не по пътя на институционалната логика, а чрез неформални договорки и медийни заклинания. По този начин се блокира
възможността да се реализира единственото смислено нещо, което това НС можеше да направи - да успокои ситуацията чрез поредица от консенсусни решения. Вместо това основната политическа институция се превърна в своеобразна капалъ чарши, на която опозиция и управляващи си поставят ултиматуми, сърдят се, пазарят се, бият лафа. Когато се усетят, че суверенът става малко нервен, представители на политическия елит отиват при президента, консултират се, демонстрират отговорност, стискат си ръцете - „договорились", и след това цикълът се повтаря. И докато трае тази игра на политика, гарнирана със сериозна доза несериозен медиен спектакъл, институциите се рушат, а проблемите на управлението остават нерешени. Нещо повече, в името на тази игра на политика и заради специфичната политическа култура, най-вече на опозицията и на нейния лидер, се жертват институциите. Народното събрание вече беше пожертвано. Беше направен опит да бъде пожертвана и една от най-стабилните и консервативни институции, каквато е БНБ. Играта на политика в България има нужда от епически ситуации, от апокалиптичен психофон, истерия и напрежение, за да могат героите да блеснат. Демократичните институционални процедури са прекалено скучни за вкуса на голяма част от политическия ни елит. Това, че те са ефективни, май няма значение.
Този тип правене на политика завещава тежко наследство на следващите мераклии за власт. Трябва да подчертаем, че отговорността за справянето с това наследство ще
бъде както на управляващите, така и на опозицията. Ако и в следващото НС опозицията продължи да бойкотира законодателната работа, нищо добро няма да излезе.
Ясно е, че са налице тежки дефекти в редица системи, чието решение минава през последователни реформи. Здравната и пенсионната система няма да заработят с конюнктурни кръпки и популистки фойерверки, а със системна управленска стратегия. За нея обаче е необходимо както стабилно управление, така и висока степен на политическо съгласие. Настоящото
НС има по-малко от седмица да реши какво ще се случи с актуализацията на бюджета на здравната каса . На този етап изглежда, че тази „постигната договореност" между парламентарните партии ще се окаже нищо повече от инструмент за политически пазарлъци. Подобен тип решение не е от компетенциите на служебното правителство, което означава, че то ще се отложи във времето незнайно докога. Ами ако конфигурацията в следващия парламент е такава, че съставянето на правителство да бъде затруднено, а неговата легитимност - спорна? Означава ли това, че здравната каса ще продължи да работи на автопилот?
Друга непосредствена задача от оперативен характер е управлението на европейските средства. Структурата на българската икономика е такава, че тези средства се жизненоважни за националния бизнес. Ако продължи в тази сфера да работи принципът „клиентелата ми е много по-добра от клиентелата ти", е много вероятно да се стигне до ситуация, в която разпределението „нещо за някой" да се промени в „нищо за никой". Това е една от зоните, в които служебното правителство в кратки срокове следва да се намеси.
Подобен е случаят с големите енергийни проекти. Необходими са бързо съгласие и конкретни действия в посока тяхното задвижване, за да може икономиката да вземе глътка въздух. Видно е, че по проекта „Южен поток" се работи, текат плащания, но какво точно се случва - никой не може и не иска да каже. И борбата за това, кой ще се възползва от паричните потоци при изграждането му, може да ни лиши от сериозни икономически ползи. Ситуацията на политическо безвластие е прекрасна хранителна среда за бягане от отговорност и корпоративни злоупотреби.
И служебното и редовното правителство бързо трябва да върнат доверието в банковата система. И това няма да стане със създаване на противоречиви закони, криминализиращи злословието по отношение на банките, нито с прехвърлянето на цялата отговорност и измиване на ръцете с БНБ. Защото, както се вижда, проблемът с банките не е финансов, а политически.
Ясно е, че неща за управляване и работа за вършене има. Следва да убедим политическия ни елит, че дори и да се откаже от медийната игра на политика, пак няма да му е скучно. Следва да му подскажем, че ние като общество се захласваме повече по ефективни управленски решения, отколкото по ефектни медийни жестове и метафори. Не трябва да забравяме, че действията на политиците са функция на нашите критерии за поведение. Ако ние сме егоистични нихилисти, защо политиците ни да са различни? Ако ние мразим институциите, защо политиците да ги обичат? Ако ние не спазваме законите, защо политиците да го правят?


В.”Труд”
 

Здравната каса потъва по план



Националната здравноосигурителна каса се превърна в корабокрушенеца на държавния "Титаник". Залонамерени политици с любезното съдействие на некомпетентни управители запокитиха осигурителния фонд на произвола на съдбата. И вместо да се опитат от кумова срама някак да спасят бедстващия, чат-пат наминават, за да свалят и последната риза от гърба му. Парламентарните политически сили БСП, ГЕРБ и ДПС "в
името на народа" уж щяха да се съберат, за да гласуват актуализацията в бюджета на касата. Така щяха да осигурят поне измамно спокойствие в твърде "чупливата" и чувствителна здравна система. Вместо това подопечените на триото Станишев-Местан-Борисов спретнаха поредица от политически фарсчета, която може да доведе здравеопазването до фатален край. Всъщност, проблемът не е толкова в неполучените от касата допълнителни 225 млн. лева. Липсващите 25 млн. лв. за лечение на онкоболни могат да се осигурят с леки вътрешни корекции на наличните към милиард и половина в бюджета на институцията. Останалите 200 млн. лв. за второто шестмесечие на 2014-а болниците могат да компенсират, като затегнат приема на леките случаи. Възмутителното е друго. През последните пет години здравната каса напълно умишлено е водена към фалит, без да има фонд, който да я замести. С глупави политически прийоми тя бе трансформирана в нещо средно между фонд за гарантиране на стабилността на бюджета и касичка за източване от приятелски кръгове с големи икономически интереси в здравния сектор. Здравноосигурителното ведомство бе унищожавана бързо, методично и с хирургическа точност. Първо беше изсмукан резервът му, но за сметка на това бюджетът година след година си оставаше все същият - 2.8 млрд. лв., плюс-минус жълти стотинки. Същевременно се "клонираха" десетки нови болници, които безпрепятствено седнаха на публичната хранилка, цените на заплащаните от касата лекарства се вдигаха, разширяваше се и обхватът на скъпите лечения, които тя всеки месец бе принудена да поема. Както сполучливо се изразява един коментатор в популярен здравен форум, "все едно да ти дадат един литър боя и с нея да те накарат да боядисаш 200 кв. м стена. А когато това не се случи, да те обвинят, че крадеш или си некадърен". В тази ситуация дори гениални мениджъри и политически комбинатори биха се провалили. А последните двама управители на касата съвсем не попадат в тези категории. Отделно от това властимащите, независимо кои са, създаваха конфликти и напрежение между назначените от тях здравни министри и управители на принципа "разделяй и владей", а после гледаха сеира от удобните си кожени кресла. Ако се върнем по стъпките на очертаващия се банкрут, той бе планиран с "аферата Дянков". Тя беше впечатляващо цинична и нелепото е, че остана безнаказана въпреки сипещите се закани за процеси и присъди. Провалилият се финансов министър на ГЕРБ с един замах стопи резерва на касата, като прехвърли 1.4 млрд. лв. към продънения си държавен бюджет през 2010-а. Година по-късно от сметките на осигурителния фонд към тези на Министерството на здравеопазването изтекоха 340 млн. лв. за дейности, които ведомството е задължено да финансира. В пакета бяха и онкологичните лекарства. През 2012-а касата се отчете само със 100 млн. лв. за министерството, но за сметка на това все същите управляващи й прехвърлиха още дейности, които натовариха нетния й бюджет с други 240 млн. лева. Като теглим чертата, резултатът е липсващи над 2 млрд. лв. от здравни осигуровки. Ако тези пари си бяха на мястото, изобщо нямаше да се стига до днешните протести и дебати дали бюджетът на касата да бъде актуализиран с 225 млн. или с 328 млн. лева. На фона на този пладнешки обир бившият управител на здравната каса - "герберът" д-р Пламен Цеков, имаше наглостта в средата на 2013-а да се изтъпанчи пред народните представители и да каже, че не само не очаквал притеснителен дефицит до края на годината, но дори надсъбрал 82 млн. лв. от здравноосигурителни вноски. По същото време надзорниците на институцията почти нелегално отпускаха десетки милиони, за да покриват преразходите на болниците. Редица експерти посочиха, че в касата е натрупан огромен преразход от 103 млн. лв. по перото за лекарства, който Цеков умело крие. Съвсем разбираемо е защо касата влезе в 2014-а с дефицит от 160 млн. лева. Независимо от ясните индикации за предстоящия колапс депутатите от управляващото мнозинство гласуваха бюджет с абсолютно същите параметри (2.82 млрд. лв.), които стигнаха само за 10 месеца от предишната година. Остана един финансов буфер от 279 млн. лв., който бързо бе стопен главно за покриването на наследените задължения. Други 104 млн. лв., заложени в държавния бюджет за здравноосигурителни плащания, трябваше да бъдат освободени с условие. А Министерството на здравеопазването да представи пакет от мерки за оптимизиране на контрола върху харчовете в системата и да предложи нови медицински стандарти и механизми за договаряне и заплащане на лекарствата. Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че и до ден днешен това не се е случило. Очевидно колежката му - д-р Таня Андреева , или е била твърде заета с други неща, или и тя и екипът й просто не стават за тази работа. Мандатоносителите нарекоха приетото недоносче "справедлив и гъвкав" бюджет, а управителката на касата д-р Румяна Тодорова допълни, че е единственият възможен. "Парите за болниците - изтъкна тя - са колкото за 2013-а, като се вземат предвид гласуваните допълнителни 29 млн. лв. и увеличението от 5%, което ще се прибави от оперативния резерв." Така запасите бяха изразходвани в аванс. Но за изненада на управляващите нито болниците се вместиха във финансовата си рамка, нито медикаментите останаха на досегашните цени. Причината е проста - и двете се увеличават. Неясно остана само защо експерт като Тодорова не успя да предвиди това, което би могла да направи всяка редова медицинска сестра? Трябваше ли здравната каса да чака шест месеца, за да установи, че харчовете на лечебниците са скочили от 105 млн. до 140 млн. лв. месечно? След като самата Тодорова казва, че плащаните от касата илачи всяка година се увеличават, не можа ли да пресметне "на пръсти", че няма да й достигнат поне 100 млн. лв. за лекарства за домашно лечение и онкомедикаменти? А при правилно планиране имаше възможности за адекватна реакция, Например държавата да започне да плаща пълния размер от 8% здравни вноски за осигуряваните от нея 9 категории, в резултат на което до края на 2015-а щяха да бъдат събрани 900 млн. лева. Самите здравни осигуровки можеха да бъдат увеличени поне с един процент, което едва ли ще се приеме толкова трагично от обществото, за разлика от евентуалното вдигане на пенсионните вноски. Позитивният лекарствен списък можеше да бъде "замразен" през 2014-а, с изключение за животоспасяващите медикаменти. Новите болници пък трябваше да бъдат оставени да се самоиздържат, докато не бъде въведена здравната карта. Но когато се обърне колата, пътища много...

В."Банкер"

Психоболните, които са опасни за себе си и за околните, ще бъдат вписани в национален регистър


Това предвижда проект на наредба за реда и условията на водене и ползване на данни от националния служебен регистър на лица с психични разстройства, на МЗ , която ще влезе в сила до дни.
В регистъра ще се вписват името, постоянният адрес, местоработата, социалният статус и епизодите на болестта на пациента. Той ще се ползва не само от държавните институции и служби, но и за по-адекватни грижи на тези пациенти. Предвидено е достъпът до тази информация да се осъществява чрез използване на валиден електронен подпис и въвеждане на идентификатор и парола. 
При кандидатстване за работа с общоопасни средства, съответните органи и институции ще изискват информация за наличието на вписване на кандидата в Националния служебен регистър на лица с психични разстройства. Това ще става след подаване на писмено заявление до министъра на здравеопазването Това ще става след писмено заявление до здравния министър. Отделен раздел определя начина на подбор на пациентите, чиито данни ще бъдат въвеждани в регистъра - той ще бъде извършван от комисия, назначена от ръководителя на лечебно заведение за стационарна психиатрична помощ, в състав от двама психиатри и психолог. В случаите, в които лечебното заведение не разполага с психолог, съставът на комисията ще бъде от трима психиатри. Заличаване на данните пък ще се допуска, ако в разстояние на 5 години от съставянето на първия запис данните за регистрираното лице не са били актуализирани, съобщи проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия. В регистъра.

Забавянето на стандарта по обща медицина бави важни реформи в здравеопазването



част от които са свързани с Националната здравна стратегия 2014-2020.
В тази връзка от НСОПЛБ са изпратили до здравния министър д-р Таня Андреева отворено писмо, подписано от председателя доц. Любомир Киров, което не е публикувано в сайта на МЗ.
От НСОПЛБ недоумяват от този факт, още повече, че в последните дни в сайта са качени рекорден брой проектонормативи-16 само за седмица, а проектонаредбата за стандарта по „Обща медицина” остава единствено непубликувана. Стандартът е приет единодушно след защита пред съвета по медицински стандарти към МЗ преди повече от три месеца.
От НСОПЛБ са категорични, че това създава пречки за изпълнението на стратегически цели, като трансформиране на здравната система за осигуряване достъпно и качествено здравно обслужване, създаване на ефективни системи за осигуряване и контрол на качеството на здравните дейности, преработване на наличните медицински стандарти и тяхното съобразяване с практиката от страните в ЕС и постигане на съответствие със стандартите за качество при обслужването на болните.
В друго отворено писмо общопрактикуващите лекари посочват пропуски в промените на Наредба 4, където срокът за изписване на медикаменти е 90, а не 100 дни, каквото е тяхното предложение.

Филиали на джипи практики са разкрити в 15 населени места в област Видин


Актуалната тенденция, която се очертава в област Видин, е големи джипи практики да разкриват нови филиали и да обхващат като обслужване 1- 2 села. Това каза за Радио
“Фокус”- Видин Десилава Петрова, главен експерт в Районната здравноосигурителна каса . По думите й, в резултат на тази тенденция, която е особено изразена през последната година, са покрити почти всички населени места, предвидени в Областната здравна карта като центрове на общопрактикуващи практики. Разкрити филиали има в 15 населени места, 8 от които са предвидени по Областна здравна карта. „Надяваме се оттук нататък по-често да има присъствие на лекари и повече да са селата, където лекарите изявяват желание да регистрират център или филиал на джипи практика. Единственото, което се изисква и се очаква от разкриването на филиали в населените места, е лекарите, които поемат този ангажимент, да го изпълняват редовно и с изискуемото качество”, коментира Десислава Петрова. По думите й, контролът започва от самите хора и от техния свободен избор дали ще се запишат в пациентската листа на съответния лекар. Незаета джипи практики има в село Рабиша в община Белоградичик, в село Гъмвозо в община Брегово, в селата Кутово и Рупци в община Видин, каза още Десислава Петрова. Тя добави, че в град Грамада са предвидени поне 2 отделни джипи практики, но в момента са разкрити два филиала и населеното място се посещава редовно. В община Ружинци работи една от най-големите джипи практики извън областния град, но е предвидено да има и втора. Общината се посещава и от други лекари. Макреш е пример за една от най-лишените от постоянно лекарско присъствие общини в област Видин, каза главният експерт. Последният филиал, който е разкрит, е именно там. В община Димово има добре развити практики в град Димово и селата Арчар и Гара Орешец, но е предвидено да има по още една лекарска практика. През тази година РЗОК-Видин е подписала 62 договора с лечебни заведения за първична извънболнична медицинска помощ, като жителите на областта получават медицинска помощ от общо 71 общопрактикуващи лекари.


www.focus-radio.net