Translate

понеделник, 26 януари 2015 г.

Едва ли ТЕЛК-овете ще спрат да работят, докато не се намери приемливо за всички решение


Нужни са законови промени, за да се закрият ТЕЛК комисиите

За хаос в системата на ТЕЛК-овете (трудово кспертна лекарска комисия) призна министърът на здравеопазването д-р Петър Москов . По думите му проблемът бил, че когато човек има нужда
от бърза и качествена трудово-лекарска експертиза, няма възможност да я получи.
„В момента в закона пише, че трудово-лекарска експертиза може да бъде дадена от лекари, които се занимават само с това. Няма нужда от сложни комисии, а има нужда от това всеки лекар специалист с определен ценз и трудов стаж да може да получи правото да издава експертизи. Социалната придобивка е предмет на индивидуална социална анкета, в зависимост от степента на увреждането, и това е втората част от философията на тази реформа. Медицинската експертиза от социалната придобивка трябва да се разделят”, коментира д-р Москов пред "Нова телевизия". Той се мотивира с това, че по този модел работят в Хърватия, Испания, Холандия и Германия. Той подчерта, че в момента за оценка от някои ТЕЛК се чака по една-две години а така се трупат опашки и се акумулира корупция.
„Ако човек няма едно око, ръка или крак, той няма защо да се явява за преосвидетелстване всяка година, за да установят специалистите, че не му е „пораснал" нов крайник например", категоричен бе здравният министър. Той добави, че ще има орган, който да бъде арбитър в ситуациите, когато има обжалване на решението на лекаря. Той отбеляза, че арбитражът ще има правото да прави повторна експертиза и ако се установи фрапиращо разминаване под въпрос ще бъдат поставяни лекарските права на специалиста. По думите му МЗ е на финален етап на юридическата обосновка по идеята лекари, отговарящи на определени критерии, да могат да дават трудово-лекарска експертиза. По думите му са нужни законови промени, за да се закрият ТЕЛК комисиите.
Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин веднага определи реформата като „необмислена и прибързана". Повод за неговото недоволство стана предложението „социалните работници да оценяват индивидуалните потребности на пациент, след като медик определи степента му на инвалидност". Той бил по-склонен да приеме идеята в ТЕЛК да участват специалисти, без да влизат в конфликт на интереси.
След призива на НПО-та-та здравният и социалният министър да седнат и да се разберат как да се сложи краят на порочната практика по издаването на трудови експертизи, д-р Москов обяви, че е склони да изчака. „ТЕЛК-овете остават, докато реформата не бъде изпипана т. е. сегашната система за трудово-лекарска експертиза няма да бъде променена, докато не бъде завършена цялостната концепция за новата", отсече той. „Т.е. подкрепям това, което казва министър Калфин за това, че хаос, дупка, луфт, празно поле в системата на ТЕЛК няма да има”, каза той.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар