Translate

четвъртък, 6 август 2015 г.

Без повече ръкописно писане във Финландия




Часовете по курсив в страната отпадат за сметка на повече часове, посветени на клавиатурата

Училищата във Финландия премахват часовете, в които децата се учат на ръкописен почерк за сметка на повече часове, посветени на „умения с клавиатурата“, предаде
британският Guardian. Властите са приели, че писането на съобщения и туитването са се превърнали в основен начин на общуване в днешно време.
Децата вече ще се упражняват само в изписването на печатните букви, за сметка на ръкописните. Решението е повлияно и от промяната на буквите от 1986. След нея някои от буквите изглеждат много подобни една на друга, изписани в курсив, докато, ако са изписани печатно, това ги прави по-лесни за четене, обяснява Минна Харманен от финландския национален борд на образованието. От 2016 учениците ще изучават само печатното изписване на буквите и ще прекарват повече време в изучаване на „умения с клавиатурата“, нещо, което е много важно за пазара на труда, уточнява още Харманен.
Идеята се възприема добре, няма оплаквания с изключение на няколко възрастни хора. Освен това старият като света проблем – да не можеш да си прочетеш рецептата, написана от доктора, няма да съществува във Финландия на бъдещето, казва още Харманен.
Учени са доказали важността на ръкописното писане за подобряване на мозъчната активност, моторните умения, самоконтрола и дори дислексията, припомня Guardian. По тази причина власите във Франция връщат часовете по ръкописно писане през 2000 след кратко прекъсване.
В същото време CNN предава, че през 2011 около 80% от американските щати са изключили или планират да изключат часовете по курсив от учебните си програми.

 www.economy.bg




Няма коментари:

Публикуване на коментар