Translate

неделя, 2 август 2015 г.

Най -използваните методи за предпазване от непланирана бременност у нас са мъжкият кондом и прекъснатия полов акт



В рамките на кампанията „Контролирай изненадите“, организирана съвместно от Байер България ЕООД и Българското научно дружество по акушерство и гинекология, бе проведено
национално представително проучване. Неговата цел е изследване нагласите сред българското население, по отношение различните методи за контрацепция и предпазване от не планирана бременност, както и тяхната употреба. Изследването е проведено през юни, сред мъже и жени над 18 годишна възраст, в  цялата страна.
Резултатите от него показват, че като най-популярен метод за предпазване от нежелана бременност 90% от анкетираните посочват мъжкият кондом, 87% - противозачатъчните хапчета, а 71% вътрематочното устройство – спирала.
Като най-често използваните методи за предпазване от непланирана бременност, участниците в проучването посочват мъжкия кондом - 28% и метода на прекъснатия полов акт - 12%. 75% от мъжете и жените, участвали в проучването, посочват, че отговорността за избор на метод за контрацепция пада и върху двамата партньори.
Не бива да се пренебрегва обаче фактът, че това не са най- надеждните методи за предпазване от забременяване. При използването на мъжкия кондом от 18 от 100 жени годишно ще забременеят, а при метода на прекъснатия полов акт цифрата е още по-голяма – 22 от 100 жени. За сравнение, при използването на противозачатъчни хапчета непланирана бременност ще има при 90 от 1000 жени годишно, а при използването на вътрематочна система (хормонална система) и вътрематочно устройство (спирала) – при 2 от 1000 жени годишно.
Интересен извод от проучването, че постепенно намалява възрастта на жените, в която те започват да се предпазват от забременяване. 18,5% от анкетираните жени признават, че са правили аборт,a при 85% от тях той е довел до физически или психически дискомфорт. 39% от тях признават, че за момента, биха направили аборт, ако се стигне до ситуация на непланирана
бременност.
Според резултатите от проучването 59% от жените се допитват до гинеколога си при избора на контрацепция, а 30% не търсят допълнително информация за съществуващите методи.
„Трябва да се има предвид, че една непланирана бременност води до много промени в житейските планове на жената. 41% от около 280 милиона бременности годишно по света са непланирани, а почти половината от тях завършват с аборт. Приблизително 33 милиона от непланираните бременности годишно са резултат от грешки в контрацепцията или неправилното ú използване“, споделя д-р Вяра Джонгова, акушер-гинеколог.
Тя съветва жените да избират методът на контрацепция, след консултация със своя лекар-гинеколог. По думите и семейното планиране далеч не се ограничава само до директните стъпки, които жената предприема за избор на партньор и създаване на поколение. То започва още от момента, в който жената започва да води редовен полов живот, и обхваща сексуалното образование, предотвратяването на полово предавани инфекции и болести, методите за контрацепция и мерките срещу безплодие.
---
Кампанията „Контролирай изненадите“ стартира в края на 2014-та година с основна цел да предостави достъпна информация за съществуващите методи за контрацепция, сексуалното здраве и семейното планиране. Повече информация за кампанията и различните методи за контрацепция може да бъде открита на страницата www.controlsurprise.bg.

Няма коментари:

Публикуване на коментар