Translate

неделя, 2 август 2015 г.

Целта на Надзорния съвет на НЗОК за тази година е да спести 50 млн. лв. от отстъпки за лекарства



съобщи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той обясни, че те засягат задължителни отстъпки за скъпите лекарства, които са сами в група и нямат заместител.
Договарянето между НЗОК и фармацевтичните фирми ще става по общи правила, за които е изготвена методика.
Според него, ако с фармацевтичната индустрия не се постигне подписване на пакт за стабилност е възможно да се стигне до „джъмбо рефериране“( ще се заплаща най-ниската цена на различни лекарства, лекуващи едно заболяване) и това е „една от опциите, които стоят пред министерството“.
Проектът за изменение на Наредба 10, регламентираща условията и реда за заплащане на лекарствени продукти, ще бъде публикувана на интернет страницата на МЗ за 14-дневно обществено обсъждане. В нея ще бъдат указани и редът и начинът, по които ще се правят задължителните отстъпки на медикаментите, които нямат заместител - това са най-скъпите медикаменти.
Целта, която сме си поставили, в рамките на тази година не по-малко от 50 милиона от отстъпки трябва да бъдат върнати на Касата от бюджета за лекарства, поясни д-р Москов. Той бе категоричен, че задължението да дават отстъпки няма да прогони фирмите, производители на лекарства от българския пазар. „Няма такава опасност. Това е поредният фалшификат, който години наред се е превърнал в райско кътче за фармацевтичната индустрия", коментира той.
Лекарствата, за които не се предлагат отстъпки, няма да се покриват от НЗОК. В Закона е записано, че лекарства без отстъпа спират да се реимбусират от 1 януари 2016 година, посочи д-р Димитър Петров, подуправител на здравната каса.
Промените в наредбата ще влязат в сила след като бъдат обнародвани в Държавен вестник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар