Translate

четвъртък, 6 август 2015 г.

Няма решение за заплащането на инсулинови помпи за деца



МЗ продължава да търси финансиране за заплащане на инсулинови помпи за деца, но засега то не е осигурено, става ясно от отговора на министър Петър Москов на депутатско питане, за
което съобщава БГНЕС.
По данни на НЗОК 160 деца под 18-годишна възраст и още 600 младежи над 18-години ще се нуждаят от инсулинови помпи към началото на
2016 г. Прогнозната средно месечна сума на консумативите за един пациент е на стойност 784 лв.а прогнозния им годишен разход плюс инсулиновите помпи възлиза на 7 951 920 лв. Но в сумата са включени само "новите" пациенти, без тези, които ползват инсулинови помпи към момента, чиито срок на експлоатация изтича през 2016 г.
От отговора на здравния министър става ясно, че средствата за инсулинови помпи за 2015 г. може да се търсят евентуално от Център "Фонд за лечение за деца". От 2016 г. обаче лечението следва е реинбурсирано от НЗОК.
Д-р Москов уточнява, че ръководството на МЗ, на база данните на НЗОК и Българското национално сдружение по детска ендокринология, ще обсъди "окончателно решение относно възможностите за финансиране на посочените изделия и консумативите за тях през 2015 г. и от 2016 г."

Няма коментари:

Публикуване на коментар