Translate

вторник, 4 август 2015 г.

НЗОК няма да отменя изискванията за лечение на няколко ревматологични заболявания


Новите изисквания на здравната касата при лечение на умерен до тежък активен серопозитивен ревматоиден артрит, ювенилен артрит и тежък активен анкилозиращ
спондилит с биологични антиревматични лекарствени продукти на болни над 18-годишна възраст в извънболничната помощ ще влязат в сила не от 1-ви, а от 17-ти август. Отлагането е поради изявена готовност от страна на проф. Рашо Рашков, национален консултант по ревматология, както и на група водещи ревматолози в цялата страна да прецизира медицинските изисквания.
От НЗОК заявиха, че твърденията на пациентските организации, че са пренебрегвани от страна на НЗОК, са неверни. Институцията отделя за тяхната терапия 10% от бюджета си.
„Сумата, която се отделя за биологични антиревматични лекарствени продукти на болни над 18-годишна възраст в извънболничната помощ, през последните четири години се е увеличила 6 пъти – от 12 млн. лв. през 2012 г., на около 72 млн. лв. очаквани разходи през 2015 г. Средната стойност на лечение на един пациент с ревматологично заболяване е по висока, отколкото стойността за лечение на един онкоболен пациент“, посочва се в съобщението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар