Translate

неделя, 2 август 2015 г.

Безплатни ултразвукови изследвания на мозъка, бъбреците и слуха на новородени бебета ще се извършват в Неонатологията на Токуда Болница София



Прегледите са насочени към деца до 6-месечна възраст, родени преди термин или с ниско тегло до 2000 грама


Безплатната скрининг програма е с акцент върху недоносените бебета и децата, които са родени с ниско или екстремно ниско тегло.
„При родените преди термина си деца рискът от заболявания на нервната система е по-висок, по-често срещани са и заболяванията на отделителната система, но когато тези проблеми са установени навреме шансовете за нормално качество на живот значително се увеличават.
„Решихме да надградим безплатните консултации, които провеждаме всяка последна събота, като добавим много важния и полезен за родителите и новородените пакет от скринингови изследвания - трансфонтанелна ехография, абдоминална ехография и ултразвуково изследване на слуха на бебетата“, споделя д-р Радка Масларска, началник на отделението по Неонатология на МБАЛ „Токуда Болница София“.
С тези изследванията се потвърждават или отхвърлят аномалии на централната нервна система, отоци и кръвоизливи на мозъка; вродени аномалии на отделителната , откриват се нарушения в слуха на бебето или категорично се установява, че детето чува добре. Ултразвуковият скрининг е напълно безвреден и щадящ за новородените, осъществява се бързо и дава надеждна информация за евентуални патологични промени.
Препоръчително е скринингът да бъде извършен до 6-месечна възраст. По време на прегледите родителите ще бъдат консултирани и за всички останали въпроси, свързани с необходимите медицински и домашни грижи за родените преди термин или с ниско тегло деца.
Безплатните скринингови изследвания на централна нервна система, коремни органи и слух ще продължат и през август и септември, като ще се провеждат всяка последна събота от месеца. Необходимо е предварително записване на телефони: 02/403 4000 или 02/403 4928.


Няма коментари:

Публикуване на коментар