Translate

четвъртък, 6 август 2015 г.

Новото в стартиращата от септември Национална програма за детско и майчино здравеопазване



Бюджетът на програмата е 2 млн. лв. до края на годината, а целта е осигуряване на комплексно обслужване на деца с увреждания.. Пари от бюджета на МЗ за нея ще се дават всяка година, обеща здравният министър д-р Петър Москов.
В страната ще бъдат изградени 28 здравно-консултативни центрове, за деца с хронични заболявания хронични заболявания, във всичките областни болници. В тях ще работят медицински специалисти, психолог, социален работник и координатор. Те ще консултират и ще организират прегледите, изследванията и терапията на децата с хронични заболявания - сърдечни, неврологични, обменни, вродени малформации и др.
В центровете за тези деца, които имат нужда от комплексно лечение ще бъде изготвен индивидуален терапевтичен план, който ще трасира пътя му за директен достъп до нужните специалисти и дейности, като се изброяват прегледите и изследванията, от които има нужда детето и тяхната периодичност.
Високоспециализирани  центрове за лечение за някои хронични заболявания се създават в университетските болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и др, които ще предоставят прегледи, консултации и изследвания извън болничното лечение. Така напр.за сърдечноболните деца центърът ще е Националната кардиологична болница, а за тези с лицеви малформации -УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив. Децата с диабет ще се консултират в ендокринологичната болница в София и университетските в Пловдив, Варна и Плевен. Хематологичните болести поемат детската онкохематология в София, „Св.Марина" – Варна  и „Св. Георги" в Пловдив. Недоносените деца ще се проследяват в университетската болница „Майчин дом" в София, а децата с муковисцидоза -в Александровска болница. За спинална мускулна атрофия центърът ще бъде в „Пирогов".
Програмата поема и профилактични изследвания за предотвратяване на увреждания.
От септември неонаталният слухов скрининг на новородените и скринингът за ретинопатия ще бъдат напълно покрити от държавата.. Децата от провинцията, които имат направени изследвания там, ще могат по-лесно да получат консултация в София. По груби сметки на МЗ това засяга 800 недоносени деца на година, които имат нужда от такива изследвания. Напълно безплатна ще бъде вече и пренаталната диагностика при бременните жени - биохимичния скрининг за генетични заболявания като Синдрома на Даун и други вродени аномалии. По отношение на ултразвуковото изследване с 4D от МЗ предвиждат то да попадне в основния пакет за здравни грижи.
От днешна дата (03.08.2015) вече е факт въвеждането в действие и финансирането на Националната програма за детско и майчинско здравеопазване, заяви д-р Москов.
По думите му чрез нея са концентрирани средства в дейности, които досега не са получавали достатъчно или никакви средства, например за комплексно обслужване на деца с хронични заболявания.
„Семействата на тези деца вече няма да търсят собствения си път за справяне с проблемите - лечение на собственото си дете, а държавата ще поема това, ще формира центрове и ще финансира и осигурява безплатния достъп и ще гарантира изработването на терапевтичния план. Пътят на едно дете с увреждане или хронично заболяване вече е ясно гарантиран и начертан. Това не отменя възможността родителят да избере друг път, но независимо къде живеете – в центъра на София или в село в Балкана – вие ще имате гарантирания си път през личния лекар, педиатър, областната болница и високоспециализиран университетски център, отнасящ се към заболяването на вашето дете и това ще бъде безплатно“, обясни той.
По думите на д-р Москов стартира и обучение на педиатрите и личните лекари за ранно откриване на аутизъм при деца до три години.
"През септември започваме с 30 педиатри и лекари", съобщи здравният министър.
Той съобщи още, че към Районните здравни инспекции се предвижда възстановяване на експертните групи, които ще проучват причините за детската смъртност по региони и ще събират данни за формирането на регистър на децата с хронични заболявания.
„Ще се финансира и 10-годишен анализ, който да даде в дълбочина, а не само по смъртен акт, причините за детската смъртност на регионално ниво. "Базирайки се на него, можем да развиваме смислена политика", каза д-р Москов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар