Има и защитни фактори, които може да стимулираме. Така ще
успеем да моделираме оралната среда и няма да се стигне до разрушаване на
зъбите и до кариес, който след това да лекуваме.
Проблемът е, че този процес не
може да се излекува веднъж завинаги. И във всеки един момент той може да
започне да се развива отново. Затова профилактиката иска непрекъснато поддържане
на хигиена, непрекъснат контрол на захарните храни и на цялото хранене. Най-опасни
са близалките, смучещите се бонбони, които трябва директно да бъдат изхвърлени.
Те съдържат чиста захар, която микроорганизмите. в устата директно разграждат
до киселини. На второ място са вафли, бисквити, кекечета, пастички, които
комбинират нишесте, брашно и захари. Те се задържат по зъбите и се разграждат
бавно като дълго поддържат киселинност. Чипс, снакс, пържени картофи, зрънчовци
не са сладки, но са опасни за зъбите. Тези храни са високомолекулни, правят
налепи, а оттам и кариеси.
Няма коментари:
Публикуване на коментар