Translate

понеделник, 20 юни 2011 г.

Царевицата предпазва от диабет

До това заключение достигнаха експерти от САЩ, тъй като редовната консумация на царевица, богата на въглехидрати, магнезий, фолиева киселина, протеини и други много важни хранителни вещества, набавя на човешкия организъм всички необходими витамини.
Изследването показва, че тя защитава човека от различни болести, включително  диабет.
Резултатите сочат, че тези, които ядат царевица ежедневно, си набавят с 22% повече от полезните за организма влакна, които са задължителни при здравословното хранене.
Проучването е било проведено в Центъра за човешко хранене и в него участие са взели 15 000 души.
-------
Царевицата може да се яде под всякаква форма - в салати, като основно ястие, на закуска, варена или печена... Тя е с ниско съдържание на мазнини и сложни въглехидрати и е източник на разтворими и на неразтворими фибри. Освен това царевицата е богата  на витамин В, фолиева киселина и витамин В12 . Последните две предотвратяват появата на анемия, причинена от дефицит на желязо.Царевицата прочиства храносмилателната система и е полезна е срещу запек и хемороиди.
Установено е, че царевицата е богата на каротиноиди, по-точно на бета-криптоксантин. Според специалисти, този каротиноид намалява риска от рак на белите дробове.
Чаят от царевична коса пък има успокояващи, антибактериални и деуретични свойства. Той помага при бъбречни проблеми, възпаление на пикочните канали и пикочния мехур, предпазва от подагра и ревматизъм, премахва подкожните мазнини, подпомага загубата на излишни килограми, като придава усещане за ситост и намалява чувството за глад, а също така предотвратява и нощното напикаване при децата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар