
Изследването показва, че тя защитава човека от различни болести, включително диабет.
Резултатите сочат, че тези, които ядат царевица ежедневно, си набавят с 22% повече от полезните за организма влакна, които са задължителни при здравословното хранене.
Проучването е било проведено в Центъра за човешко хранене и в него участие са взели 15 000 души.
-------
Царевицата може да се яде под всякаква форма - в салати, като основно ястие, на закуска, варена или печена... Тя е с ниско съдържание на мазнини и сложни въглехидрати и е източник на разтворими и на неразтворими фибри. Освен това царевицата е богата на витамин В, фолиева киселина и витамин В12 . Последните две предотвратяват появата на анемия, причинена от дефицит на желязо.Царевицата прочиства храносмилателната система и е полезна е срещу запек и хемороиди.
Установено е, че царевицата е богата на каротиноиди, по-точно на бета-криптоксантин. Според специалисти, този каротиноид намалява риска от рак на белите дробове.
Чаят от царевична коса пък има успокояващи, антибактериални и деуретични свойства. Той помага при бъбречни проблеми, възпаление на пикочните канали и пикочния мехур, предпазва от подагра и ревматизъм, премахва подкожните мазнини, подпомага загубата на излишни килограми, като придава усещане за ситост и намалява чувството за глад, а също така предотвратява и нощното напикаване при децата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар