Translate

понеделник, 20 юни 2011 г.

Депутатите от здравната комисия в ГЕРБ определиха квотите в лекарствената комисия

Предложенията  са формулирани като поправки в лекарствения закон и предстои да бъдат обсъдени на второто четене в здравната комисия.
Съгласно тях оединената комисия ще има 13 членове-петима от МЗ и НЗОК, по един от Министерството на финансите (МФ), който ще е и председателя на комисията, от БЛС и БЗС.
При определяне на цени на медикаменти, плащани от касата за домашно лечение, комисията ще бъде в 9-членен състав. В него влизат петимата експерти на здравната каса, 2-ма на МЗ, председателят от МФ и от лекарския съюз. Когато ще става дума за плащани в болниците препарати, ще заседават 5-има-та представители на здравното министерство, а 2-ма ще са на касата. Останалите членове не се променят. Решенията на съставите ще се вземат с мнозинство поне от 2/3, което означава, че ще са нужни поне 6 гласа. Комисията ще заседава в пълния си състав, когато определя пределните цени на медикаментите за свободния пазар.
-----

13-те експерти ще казват не само какви да са цените на препаратите, но и колко от стойността им да се плаща с обществени пари, което ще рече, че става дума за годишен пазар за над 2 млрд. лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар