Translate

понеделник, 20 юни 2011 г.

38% от хората, между 14 и 60 години, са с наднормено тегло у нас

Това показват данните от представително изследване на МБМД, сред 703 граждани на столица, областни и други градове, проведено в периода 11 – 16.05. 2011г. по поръчка на Българската федерация по фитнес и културизъм.
Наднорменото тегло засяга  два пъти повече мъжете -52%, в сравнение с нежната половина -25%.
26% или всеки четвърти  споделя, че има проблем с килограмите. По-тревожен е фактът, че 51% от хората с наднормено тегло не смятат, че имат такъв проблем. 31% или всеки трети в изследването твърди, че спортува като средноседмично отделя по 4 часа и 23 мин. Сред лицата, които не спортуват най-често посочваните причини са недостатъчно свободно време (50%), невъзможност за допълнителни финансови разходи (14%) и липса на близко/удобно място за спорт до дома/работното място-12%.
 86 % от запитаните смятат, че наличието на спортни съоръжения като лостове, успоредки, уреди за спорт и др. в градските паркове е недостатъчно. Същото се отнася и за междублоковите пространства – според 89%.
95% от участващите в изследването определят като нужна инициативата на Българската федерация по фитнес и културизъм за изграждане на безплатни фитнес площадки на открито в страната, където ще могат ежедневно и абсолютно безплатно да спортуват деца, юноши, семейства, възрастни хора.
94% вярват, че тази инициатива ще бъде от полза за обществото. Всеки втори -48%, сред запитаните, заявява за себе си, че би спортувал поне веднъж седмично на открито, а всеки четвърти т. е. 23% – по-рядко. С почти равни дялове твърдят същото и за членовете на тяхното семейство (съответно 45% и 21%).
Предстои по-мащабно изследване, което да определи здравословното състояние на нацията, съобщи социологът Мира Янова.
Факт, че ние българите изглеждаме като фиданки, в сравнение с американците, продължи тя. Като отидеш там и се плашиш. Но пък изглеждаме доста затлъстели на фона на индийците, китайците и непалците. Това изследване е една добра увертюра към един по-голям наш проект, който реализираме с Министерство на младежта и спорта. Става дума за национално представително изследване на здравословното състояние на нацията, с много по-сложна методика. Тук става дума за чисто медицинско изследване, коментира Янова и допълни че изследването вече се провежда, а резултатите от него ще станат ясни до есента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар