Translate

понеделник, 20 юни 2011 г.

80% от хората са изпитвали, изпитват или ще изпитат болки в гърба

В по-голямата част от случаите тези болки са локализирани в зоната на кръста и са неспецифични, което означава, че не се открива причина за тяхното възникване и развитие. Около 2% до 10% от хората, които страдат от болки в кръста, развиват хронична болка, която засяга техния начин и качество на живот за период, по-дълъг от три месеца. 

Кръстът, както и шията, са най-подвижните зони на гръбначния стълб. Кръстът обаче е подложен на много по-интензивен механичен стрес и разпъване в сравнение с шийния отдел, тъй като носи значително по-голям товар. Управлявайки по-голямата част от тежестта на тялото, кръстът се превръща в най-уязвимото място за настъпването на дегенеративни промени. Неговите дискове, разположени между прешлените и служещи буквално като амортисьори, започват да се износват с времето - състояние, известно в медицината като дегенеративна дискова болест или дископатия.
Износените междупрешленни дискове много по-лесно се травмират и тяхната обвивка се пропуква, пропускайки централно разположеното желеподобно вещество, наречено пихтиеста материя. Понякога това издуване причинява притискането на сетивни нервни влакна, които носят информация към мозъка. Резултатът от това може да бъде появата на болка с характерна локализация и симптоматика. Някои хора я описват като стрелкаща, други като пареща, но едно е сигурно - тя винаги е повод за притеснение и дискомфорт. Освен това болката често се спуска по седалището и долния крайник. Това състояние е известно като ишиас.
Съществува голям брой състояния, които могат да предизвикат болки в кръста и гърба. Неправилната поза и претоварването са сред най-честите причини за скованост и болка, но в тези случаи дискомфортът почти винаги отшумява за няколко дни. Другите причини за хронична болка в областта включват:
- Разкъсване на междупрешленните дискове;
- Спондилолистеза (хлъзване на прешлен) - състояние, при което се нарушава нормалното разположение на прешлените, които се преплъзват напред. Състоянието се придружава с притискане на гръбначномозъчен нерв, което предизвиква болка;
- Счупвания на прешлени, причинени от остеопороза;
- Спинална стеноза - състояние, при което каналът на гръбначния мозък се стеснява и това води до повишаване на налягането, оказвано на гръбначномозъчните нерви. Стеснението на гръбнака обикновено е резултат от костни шипове и артрозни промени;
- Сколиоза - характеризира се с неправилно изкривяване на гръбначния стълб, честа причина за болка.
Значително по-рядко болките в кръста могат да се дължат на състояния като диабет и злокачествен тумор.
Дори и разполагайки с най-модерните технологии в областта на образната диагностика, в много случаи специалистите са безпомощни в определянето на точната причина за болката в кръста. Въпреки че неудобната поза и претоварването могат да допринесат за болежките, те невинаги могат изцяло да бъдат обвинени за тях. Изследванията, използвани за потвърждение или отхвърляне на предполагаемата диагноза, са рентгеновата диагностика, ядрено-магнитният резонанс, компютърната томография, тестове за измерване на костната плътност и други.
Каква роля играят гените? Една от основните причини за развитие на болки в кръста са генетичните фактори. Това се потвърждава от данни от проучвания с еднояйчни близнаци, които са пример за хора с еднакви генетични дадености и при които се наблюдава приблизително еднаква честота на болки в кръста.
Хората, които са склонни да страдат от болежки в долната част на гръбначния стълб, често имат повече на брой и по-чувствителни болкови рецептори, наречени ноцирецептори, които изпращат сигнали за болка до мозъка. Това обяснява защо при различни хора едно и също състояние може да е съпроводено с непоносима болка, но може и да се понася сравнително леко.
5 начина да облекчите болките в кръста
Само защото е възможно да сте наследили предразположеността към болката в кръста, не означава, че не можете да направите нищо, за да облекчите състоянието. Ако седите цял ден в неудобен стол, често заемате неудобна поза или работите с уреди, които натоварват кръста и увеличават напрежението върху прешлените, болката няма да закъснее. И тютюнопушенето може да причини болки в кръста. Проучване дори показва, че пушачите са с една трета по-застрашени да страдат от този тип болка. Как да предотвратим или облекчим болките в кръста?
- Опитайте се да заемате правилна поза, докато седите, стоите прави или лежите. Избягвайте да вдигате големи тежести, а ако се наложи, вдигайте ги от коленете, а не натоварвайте най-много кръста си.
- Правете упражнения за подсилване на мускулните групи, участващи в поддържането на гърба. Това включва трениране на коремните, бедрените, гръбните и тазовите мускули. Развитието им може да облекчи значително състоянието на кръста.
- Преборете се с навика да лягате веднага щом усетите болка ниско в кръста. Липсата на движения може да задълбочи оплакванията.
- Консултирайте се със своя лекар и започнете възможно най-рано лечение.
- Ако пушите, потърсете помощ, за да се отървете от този вреден навик.
В-к "Сега"



Няма коментари:

Публикуване на коментар