Translate

четвъртък, 23 юни 2011 г.

Фондът за асистирана репродукция е финансирал 1356 процедури на стойност 6.4 млн. лв.


От началото на годината досега, а по предварителни данни на фонда, благодарение на ин витро процедурите, за тази година са се родили около 400 деца, а успешните бременности са 300 момента съобщи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.
От създаването на фонда през 2009 г. до този момент са подадени 12 282 молби за финансиране на асистирана репродукция, извършените процедури са над 7000, а родените деца надвишават 1000. Фондът плаща до 5 хил. лв. за един опит ин витро. А всяка одобрена жена на възраст до 43 год. има право на/до три опита. От МЗ изразиха надежда до края на годината да се родят поне още 1500 бебета ин витро.
Д-р Николай Лалев, директор на Фонда за асистирана репродукция обяви, че от догодина клиниките с успеваемост под определената (15% раждания и над  20% бременности) с наредба на МЗ, промените в която ще бъдат приети до месец, няма да могат да сключат договори за финансиране на процедурите ин витро. Договори с фонда няма да могат да сключат и тези, които са нарушили правилата, описани в наредбата или искат неправомерно пари, по-голяма сума от тази, която държавата отпуска, от пациентките. Данните за миналата година, по отношение на успеваемостта показват, че тя е на средно европейско равнище. В момента фондът има договор с 18 клиники, които правят ин витро процедури, като повечето от тях са частни. По думите му ще се искат и консултации с уролог, при съмнения, че причината за безплодие е в мъжа, тъй като много от тях имат разширени бъбречни легенчета, което лесно може оперативно да бъде коригирано.
Интернет сайта на фонда – www.far-bg.org предоставя информация на семействата не само за условията на финансиране, но и дали е одобрено за финансиране на ин витро процедури. Освен това онлайн може да провери докъде са стигнали документите им, което става, чрез въвеждане на входящия номер на подадената от тях молба, след което получават информация дали тя е обработена, кога могат да очакват отговор и до кой номер е стигнало разглеждането на останалите молби. Благодарение на онлайн регистъра на процедурите ще се подобри и контрола над тях и над средствата отпускани от държавата.
Вече работят и местни общински фондове, които финансират с до 2000 лева лечението преди самата ин витро процедура. Техните бюджети са между 30 и 100 хиляди лева, обяви Радина Велчева, председател на фондация „Искам бебе”. Такива местни фондове има в Благоевград, Бургас, Пазарджик, Русе, Велико Търново, Стара Загора.
От 1 януари 2012 г. ще заработи и онлайн регистър на ражданията в страната. Той ще бъде задължителен за всички болници, в които има АГ клиники или отделения.
Информацията за теглото, начинът на раждането-нормално или с цезарово сечение, дали е след ин витро процедури, екипът, усложненията, степента на недоносеност, дали са се родили бли-тризнаци и всички останали подробности около бебето, няма да са обществено достояние т. е. ще е достъпна само за медицинските специалисти, а общите данни къде, кога колко бебета са родени или се раждат в момента-в реално време ще са видни за всички потребители на интернет.
С регистъра „всички случаи, които имахме след казуса в Горна Оряховица ще отпаднат, когато не се знаеше дали детето се е родило, или е било аборт, защото ще се знае живо или мъртво родено е бебето няколко часа след раждането. Това ще е един вид електронна актова книга, тъй като в момента журналите се пишат на хартия и събират прах по шкафовете на болниците, от която после ще се разпечатват актовете за раждане”, поясни д-р Константинов.
Стойността на регистъра, който трябва да бъде завършен през октомври, пилотно тестван в няколко болнични лечебни заведения до края на годината и въведен навсякъде от януари 2012 г. е 28 000 лв.
Сума безбрежно малка по думите на министъра като се има предвид ползите от него. От МЗ смятат да извършват анализи, свързани със семейното планиране и стерилитета,на база събраните данни.
Здравният министър д-р Константинов сподели през журналисти, че безразборният секс без предпазни средства е най-честата причина за инфекции, които по-късно могат да доведат до безплодие.
-Държавата не може да забрани безразборния полов живот, но мога да правя кампании, по време на които ще раздаваме презервативи, каза той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар